• Élet
Faktor

Szereti a sós, zsíros ételeket? Ez lehet az oka!

Egy ritka génhiba miatt egyes elhízott emberek jobban vonzódnak a zsíros ételekhez, ám az édes ételeket kevésbé szeretik - állapították meg a Cambridge-i Egyetem kutatói, akiknek tanulmánya az elsők között van, amely közvetlen kapcsolatot tárt fel emberi génhiba és az élelmiszerpreferencia között.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A zsírban és cukorban gazdag ételeket sokan találják étvágygerjesztőnek, ami ahhoz vezet, hogy ezek az emberek a szükségesnél több kalóriát fogyasztanak, és így elhíznak. Korábbi egérkísérleteikben tudósok kimutatták, hogy a melanocortin-4 receptor génmutáció (MC4R) miatt egy bizonyos agypálya széttörik, és az egerek több zsírt fogyasztanak. Ugyanakkor szokatlan módon ezek az egerek jóval kevesebb cukrot esznek.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az MC4R génmutáció az egyik leggyakoribb, ismert monogénes elhízást kiváltó ok, az étvágy és a testtömeg-szabályozás egyik kulcsmolekulája.

    A Cambrdige-i Egyetem kutatói a Nature Communication folyóiratban kedden közzétett tanulmányuk résztvevőinek currys csirkét szolgáltak fel háromféle - alacsony, közepes és magas - zsírtartalommal. Mindhármat megkóstoltatták velük, majd szabadon ehettek bármelyikből.

    A kutatók nem találtak különbséget abban, mennyi ételmennyiséget fogyasztottak el a különböző csoportok, azt azonban kimutatták, hogy az MC4R génhibát hordozó emberek majdnem kétszer annyit (95 százalékkal többet) ettek a magas zsírtartalmú indiai ételből, mint sovány társaik, és 65 százalékkal többet, mint az elhízottak.

    Fotó: Europress / Vanderlei Almeida - AFP

    Fotó: Europress / Vanderlei Almeida - AFP

    A tanulmány másik szakaszában a résztvevők eperből, tejszínből és habcsókból készült édességet kaptak szintén háromféle cukortartalommal, ám a desszert zsírtartalma állandó volt.

    A soványak és a túlsúlyosak a magas cukortartalmút szerették, a hibás gént hordozók kevésbé szerették a magas cukortartalmút, és jóval kevesebb édességet ettek mindhárom desszertből, mint a másik két csoport.

    Száz emberből egy hordozza az MC4R génhibát. A kutatók úgy vélik, hogy mivel esetükben az MC4R-pálya nem működik, ez okozhatja azt, hogy a zsíros ételeket szeretik, anélkül, hogy annak tudatában lennének, és ez okozhatja súlyproblémáikat. Létezik számos más gén, amely a súlygyarapodás kockázatát fokozza, ezeknek hatását a kutatók a következő tanulmányaikban vizsgálják.

    Kommentek:

    Top 16