• Tudomány
Faktor

A dinoszauruszokat követik a zsiráfok

A sebezhető fajok kategóriájába került a zsiráf a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján. Egy szakértő szerint "a dinoszauruszok kihalása óta a legnagyobb globális fajkihalás korát éljük".

A világ egyik legismertebb állata, a zsiráf hivatalosan is sebezhető faj lett, az állat ugyanis felkerült a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listájára, amely a kihalás veszélyével fenyegetett állatfajokat sorolja. A zsiráfok száma jelentősen, 40 százalékkal csökkent az elmúlt harminc évben, jelenleg 100 ezernél is kevesebb példány él a Földön, holott 1985-ben még 163 ezret számoltak.

Illusztráció

Illusztráció

A szervezet közlése szerint a csökkenés fő oka a vadorzás és az élettér szűkülése, de a polgárháborúk, a népesség igényeit kiszolgáló termőterületek méretének a növekedése, valamint a húsukra való vadászat is szerepet játszik a hanyatlásban.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Miközben a zsiráfok rendszeresen láthatók a szafarikon, a médiában vagy az állatkertekben, az emberek nem is tudják, hogy ezek a fenséges állatok a csendes kihalás felé tartanak

  – mondta Julian Fennessy, az IUCN zsiráfspecialistája.

  A tájékoztatásból az is kiderült, hogy az utóbbi időben felfedezett 740 madárfaj 11 százalékát csakugyan a kihalás veszélye fenyeget, de sok olyan faj is van, ami már azelőtt eltűnik, hogy közelebbről megvizsgálhatnák.

  Illusztráció

  Illusztráció

  Az állat- és növényfajok veszélyeztetettségével foglalkozó szervezet listáján jelenleg 85 604 faj szerepel, amik közül 24 307-et a kihalás veszélye fenyeget.

  Eberhard Brandes, a WWF Németország vezetője szerint:

  jelenleg a dinoszauruszok kihalása óta a legnagyobb globális fajkihalás korát éljük, és ennek oka az ember.
  Kommentek:

  Top 16