• Élet

Zöldbe borulnak a háztetők Párizsban

Csaknem ötven épületet, köztük a Bastille operaház tetejét is befüvesíti a párizsi önkormányzat a klímaváltozás elleni küzdelem keretében.

A 2020-ig meghirdetett programban száz hektárnyi területen hoznak létre kiskerteket és zöldtetőket a belvárosban. A sűrű városrészben - ahol nagyon szűkek az utcák és magasak az épületek - háztetőket, épületi homlokzatokat és alagsorokat is befüvesítenek.

Illusztráció.

Illusztráció.

A Bastille operaház 5 ezer négyzetméternyi tetőt, a Bercy sportcsarnok pedig 270 négyzetméternyi területet ajánlott fel. A párizsi tömegközlekedési igazgatóság az orvosi központjának 1000 négyzetméteres tetőteraszát, a vincennes-i lóversenypálya 3500 négyzetméteres tetejét és a pálya középső részét bocsátja rendelkezésére, ahol zöldségeskertet hoznak létre.

Az önkormányzat pályázatot írt ki a városi gazdálkodási projektek megvalósítására, amelyre innovatív egyesületek, tájépítészek, gazdák, vállalkozók jelentkezését várja.

A pályázók július 4-ig nyújthatják be terveiket, ezek közül egy nemzetközi zsűri ősszel választja ki azokat, amelyeket az év végén elkezdenek megvalósítani – írja az MTI.

Top 0