• Külföld
Faktor

Zikaláz: Kolumbia túl van a nehezén

Martha Lucía Ospina, az országos közegészségügyi intézet igazgatója szerdán bejelentette, hogy a február elején regisztrált csúcsértékeken túljutott a dél-amerikai állam, és a helyzet a vártnál gyorsabban javul. Szerinte a zikavírus okozta megbetegedések száma nem fogja elérni a 600 ezret.

Korábbi becslések még abból indultak ki, hogy az idén 650 ezren kaphatják el a vírust az országban.

A turisták körében kedvelt Cartagena, Santa Marta és San Andres üdülővárosokban kevesebb zikalázas megbetegedést regisztráltak, így a megbetegedések száma lecsökkent a megszokott szintre - mondta a kolumbiai közegészségügyi intézet igazgatója. Ugyanakkor országszerte a zikavírus továbbra is gondot jelent, és néhány kolumbiai kerületben a fertőzöttek száma nőtt is.

A zikajárvány Brazília után Kolumbiát érinti a leginkább. A legfrissebb hivatalos adatok szerint Kolumbiában nagyjából 51 ezer zikalázas fertőzött van, köztük pedig mintegy 9500 terhes nő.

A gyanú szerint a vírus magzatoknál kóros kisfejűséget okozhat, ezt azonban egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani. A megbetegedés tünetei közé tartozik többek között a fejfájás, a láz, a piros vagy fehér bőrkiütés, ritkábban pedig az izom- és ízületi fájdalom.

Top 0