• Külföld

Zikaláz: így küzd Brazília a betegség terjedése ellen

Országszerte 220 ezer katonát vet be a brazil kormány a Zika-vírus terjedésének okozói ellen.

A következő napokban és hetekben ötvenezer katona rovarirtó szerekkel pusztítja majd a rovarokat. Azt remélik, hogy sikerül végleg kiirtani a szúnyogokat is. A többi katona az egészségügyi hatóságok több ezer dolgozójával közösen szórólapokon vagy személyesen elmagyarázza az embereknek, hogy még a legkisebb víztócsákat és nedves területeket is kerülni kell, mert a szúnyogok ezeken a helyeken rakják le petéiket. A rovarok különösen a nyomornegyedekben tudnak szaporodni, ahol nincs korszerű csatornázás és közműhálózat.

Fotó: Europress / Marvin Recinos - AFP

Fotó: Europress / Marvin Recinos - AFP

     Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Becsléseik szerint idén négymillióra nőhet a Zika-vírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen. Pénteken a WHO közölte, hogy még legalább 18 hónapra van szükség ahhoz, hogy a Zika-vírus oltóanyagát széles körben ki lehessen próbálni.

Fotó: Europress-Ian Waldie/Getty Images

Fotó: Europress-Ian Waldie/Getty Images

A vírust Latin-Amerikában főként az úgynevezett egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. A hagyományosan enyhe lefolyású megbetegedést okozó vírus a gyanú szerint kóros kisfejűséget okozhat magzatoknál, valamint akár életveszélyes bénuláshoz vezető Guillan-Barré-szindrómát is kiválthat. Egyelőre azonban egyik összefüggésre sincs megdönthetetlen tudományos bizonyíték.

Top 0