• Külföld
Faktor

Zikaláz: a fertőzött anya csecsemőjének nem volt agya

Egy zikafertőzött anya halva született babájának esetét tanulmányozva azt állapították meg, hogy a zikavírus a korábban véltnél is nagyobb károkat okozhat a magzati szövetben. A PLoS Neglected Tropical Diseases szaklapban megjelent kutatás szerint a halva született csecsemőnek hiányzott az agya, szövet helyett az üregeket folyadék töltötte ki. A vízfejűségen kívül a baba más testrészeiben is rendellenesen sok volt a víz.

Eddig a rohamosan terjedő zikavírussal csak egy születési rendellenséget, a kóros kisfejűséget, vagyis a mikrokefáliát hozták összefüggésbe. Brazíliában a kórt 580 esetben azonosították, további 4100 esetet vizsgálnak.

Az új kutatást Albert Ko, a Yale Egyetem szakértője és Antonio Raimundo de Almeida, a brazíliai Salvador Roberto Santos kórház igazgatója vezette.

A vírusfertőzöttek mintegy 80 százalékánál nem is lépnek fel tünetek, így a vizsgált esetben sem jelentkeztek a húszéves brazil nőnél a zikaláz tünetei: enyhe láz, kiütések és a szem pirosodása. Terhessége első harmada normálisan zajlott. A mikrokefália lehetséges más okait - a HIV- és a hepatitisz C-vírust, a rubeolát és a toxoplazmózist - a tesztek kizárták.

A 18. terhességi héten végzett rutinszerű ultrahangvizsgálaton a magzatot nagyon kis súlyúnak ítélték. A 30. hétre súlyos mikrokefália alakult ki, a 32. héten a magzat meghalt, ekkor az orvosok megindították a szülést.

Nem tudjuk bizonyítani, hogy a zikavírus okozta a magzat halálát, de az eset aggodalmat kelt

- állapította meg a Yale Egyetem szakértője.

Top 0