• Külföld

Zika-vírus: a kisfejűség csak a jéghegy csúcsa

A Zika-vírus következményei sokkal rosszabbak lehetnek, mint azt a szakértők előzetesen gondolták: a mikrokefália, azaz a kisfejűség csak a problémák leglátványosabb, legkorábban észrevehető eleme. Az amerikai és a brazil tudósok szerint az egyiptomi csípőszúnyog csípésével terjedő vírus több születési rendellenességért és neurológiai problémákért is felelős a fertőzött kismamák babáinak közel negyedénél.

Fotó: Europress / Orlando Sierra - AFP

Fotó: Europress / Orlando Sierra - AFP

Az orvosi közösség egyetért abban, hogy a Zika-vírus – amely Brazíliában terjedt el először rohamosan, majd egész Latin-Amerikában és a világ más országaiban is jelentkezett – felelős az újszülöttek esetében a kóros kisfejűségért: a fertőzés megfékezi a magzatoknál az agy teljes kifejlődését, így a babák szokatlanul kicsi fejjel születnek. Ez a becslések szerint a terhes nők gyerekeinek egy százalékát befolyásolja a világon. A vírus kapcsolódik a Guillain-Barré szindrómához is: a ritka és többségében halálos betegség következtében az immunrendszer megtámadja az idegrendszert, és gyakran paralízist okoz – írja az Independent.

A New England Journal of Medicine egyik tanulmánya szerint azonban a Zika-vírussal fertőzött terhes nők 29 százalékánál már a méhben észleltek rendellenességeket, amely a szakértők szerint aggasztó eredmény. Dr. Sonja Rasmussen szakorvos szerint

a mikrokefália és a többi látható születési rendellenesség csak a jéghegy csúcsa.

A brazíliai orvosok szerint a Zika-vírusos terhességek egyötödében valamilyen mértékben agykárosodott gyerekek születtek. Az országban eddig 2844 olyan esetet regisztráltak, mikor a terhes nőnél jelentkezett a fertőzés, de egyes régiókban már jelentősen csökkent az új betegek száma, köszönhetően az egészségügyi intézkedéseknek. A szakértők szerint azonban a vírust nem sikerül leküzdeni augusztusig, mikor Rio de Janeiro ad otthon a nyári olimpiai játékoknak.

A Zika-vírus hosszú távú hatásainak többsége még mindig ismeretlen. Egy riói orvos arról számolt be, hogy sokkal nagyobb számban diagnosztizálnak különféle idegrendszeri problémákat a csecsemők körében. Dr. Renato Sa szülészorvos szerint az újszülötteken még nehéz észrevenni a rendellenességeket, amelyek később, a gyerekek fejlődése során válnak nyilvánvalóvá – görcsök vagy más árulkodó jelek alapján.

Fotó: Europress / Mario Tama - Getty Images

Fotó: Europress / Mario Tama - Getty Images

A mikrokefáliával születő csecsemők ugyanúgy viselkednek, mint az egészséges babák, de a fejlődési folyamat során tanulási, látási, hallási és/vagy testi problémák jelentkeznek az esetükben. Erre pedig egyelőre nincs orvosság.

Tényleg nem tudjuk, mi fog hosszútávon történni ezekkel a gyerekekkel

- mondta Dr. Rasmussen.

Különböző országok orvosai vagy két tucat különböző fajta Zika-vírus elleni injekción dolgoznak. Eközben Dél-Európát és az Egyesült Államokat arra figyelmeztetik a szakértők, hogy a meleg nyári hónapokban akár náluk is jelentkezhet járványszerűen a fertőzés – a Zika-vírust terjesztő szúnyogfajták Spanyolországot, Olaszországot, Görögországot és Floridát is elérhetik.

A múlt héten egy 70 éves férfi halt meg Puerto Ricóban a Zika-vírus szövődményei miatt – a szigetországban közel 700 fertőzött van. Az amerikai kormány 2 milliárd dolláros vészhelyzeti alapot hozott létre, hogy orvosolja a betegséget.

Top 0