• Külföld

Megjelent a kisfejűség Spanyolországban

Kóros kisfejűséget és egyéb más fejlődési rendellenességeket is mutatott az ultrahangvizsgálat egy Zika-vírussal fertőzött kismama magzatánál Spanyolországban. Európában ez a második eset.

A terhességének 20. hetében járó nő néhány hónappal ezelőtt Dél-Amerikában járt, ott kapta el a fertőzést. A diagnózis ismeretében mégis úgy döntött, nem veteti el a gyereket.

A katalán egészségügyi hatóságok hivatalos tájékoztatása szerint a nő nemcsak a zikalázat, hanem a dengue-lázat is elkapta, a magzatnál pedig több rendellenességet is találtak.

Forrás: Europress - AFP/Orlando Sierra

Forrás: Europress - AFP/Orlando Sierra

Spanyolországban 13, Zika-vírussal fertőzött terhes nőt tartanak nyilván, magzataik fejlődését folyamatosan figyelik. Tizenkét esetben nem találtak rendellenességet az orvosok.

A spanyol egészségügyi hatóságok adatai szerint összesen 105 embernél mutatták ki a fertőzést, mindannyian Dél-Amerikában jártak, mielőtt megbetegedtek.

Európán belül Szlovéniában regisztrálták az első olyan esetet, amikor a vírus fejlődési rendellenességet okozott egy magzatnál.

A Zika-vírust az ázsiai tigrisszúnyog és egyiptomi szúnyog csípésétől lehet elkapni. Elsősorban a terhes nőkre jelent veszély, hiszen magzatuknál mikrokefália, vagyis kóros kisfejűség alakulhat ki a kór miatt. A vírussal először 1947-ben Ugandában találkoztak a kutatók, rhesus majdomat fertőzött meg. A fertőzött emberek nagy része tünetmentes, így ők is tovább tudják adni a betegséget, például szexuális úton is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a vírus gyors terjedése miatt, amely Dél-Amerikából indult.

Top 0