• Politika

Zéró tolerancia az Ubernek: mától adóellenőrök lepik el a kocsikat

Adózási tájékoztatót állítottak össze az ubereseknek, péntektől letölthető lesz a NAV honlapján, és ezzel párhuzamosan megsokszorozzák az adóellenőrök számát, akik ellenőrzik, és szükség esetén büntetik majd az Uber-sofőröket. Ezt jelentette be Tállai András államtitkár. Az Uber-sofőröknek be kell jelentkezniük az adóhivatalba, adószámot kell kérniük és adózniuk kell. 200 ezer forintos lehet a büntetés.

Miután napokig tüntettek a budapesti taxisok a Deák téren az Uber-sofőrök miatt, a kormány már a héten korábban bejelentette, hogy szerintük igazuk van, és egyenlő feltételek kellenek a személyszolgáltatásban. Ezt pénteki rádióinterjújában megerősítette Orbán Viktor miniszterelnök is.

Délelőtti sajtótájékoztatóján pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára, Tállai András bejelentette, hogy fokozzák az ellenőrzéseket, megsokszorozzák az ellenőrök számát. Azt mondta, a kormány elvárása az, hogy minden vállalkozási tevékenység után fizessenek adót az emberek, az Uber-sofőrök pedig eddig ezt nem tették a NAV eddigi vizsgálatai alapján, holott jövedelmük van a fuvarokból.

Napokig tüntettek a taxisok Budapesten.

Napokig tüntettek a taxisok Budapesten.

Tállai azt mondta, még pénteken felkerül a NAV honlapjára egy tájékoztató, amelyet kifejezetten az Uber-sofőröknek készítettek, hogy ne mondhassák azt, hogy nem tudják, hogyan kell adózniuk.  A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint az

Uber-sofőr vagyok, hogyan adózzak

című dokumentum egyértelműen leírja, hogy mi a teendőjük a magyar adótörvények alapján a sofőröknek.

Ezzel együtt zéró tolerancia lép életbe, mindenkinek jelentkeznie kell majd az adóhivatalnál, adószámot kell kérniük, adózniuk kell és számlát kell adniuk a fuvarok után, nem elegendő a nyugta. A sofőröknek azt tanácsolta, hogy olvassák el az Uberrel kötött szerződést, mert többek között az is benne van, hogy be kell tartaniuk a jogszabályokat abban az országban, ahol embereket szállítanak, és minden felelősség őket terheli.

Folytatják a tárgyalásokat a kormánnyal.

Folytatják a tárgyalásokat a kormánnyal.

Tállai András azt mondta: a kormány egyenlő feltételeket akar a személyszállításban, és meg akarja szüntetni a jogtalan versenyelőnyt, aki pedig nem tartja be a törvényeket, az 200 ezer forintos bírságot is kaphat. Újságírói kérdésre elmondta, hogy eddig 10 embert ellenőriztek, ők 200 ezer helyett 50 ezer forintos bírságot kaptak. Megkeresik majd a holland céget, és a holland adóhivatalt is, hogy szolgáltassanak adatot azokról, akik Uber-sofőrnek jelentkeztek.

A taxisokkal folytatják a már megkezdett tárgyalásokat, jövő csütörtökön lesz a következő egyeztetés. Más országok is küzdenek Tállai szerint az Uber-jelenséggel, és mivel nincs egységes uniós álláspont, minden ország a saját törvényei alapján kell, hogy kezelje a helyzetet.

Top 0