• Krimi
Faktor

Meg akarták ölni az őröket a budapesti börtönben, cselt eszeltek ki

Két fiatal rab tervet szőtt, majd áramot vezetett a zárka ajtajába.

Egy 17 és 18 éves fiú - akik féltestvérek - tavaly áprilisban előzetes letartóztatásban voltak Budapesten, közös cellában. A fiatalok egy nap a zárka bejárati ajtajánál lévő villanykapcsoló foglalatát lefeszítették, a vezetékeket onnan kihúzták, és azokat úgy állították be, hogy az ajtó kinyitása esetén azok érintkezzenek a befelé nyíló fém ajtóval.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A két vádlott azért, hogy felhívják magukra a figyelmet, filctollal firkálni kezdték a zárka falát, illetve arra kitépett könyvlapokat ragasztottak. A körletben szolgálatot ellátó biztonsági tiszt több körletfelügyelő társával együtt a zárkához ment, hogy intézkedjenek.

Az őrök nem tudták felkapcsolni a zárkában a mennyezeti világítást, mert azt a vádlottak szintén szétszerelték. A körletfelügyelő ezt tapasztalva, a zárka fém ajtaját gumitalpú cipőjével tolta be. A befelé nyíló ajtó ekkor érintkezésbe lépett az útjába helyezett 230 Volt feszültség alatt lévő vezetékkel, aminek következtében a fém ajtó villamos feszültség alá került, az áramütés pedig megölhette volna.

A tragédia kizárólag amiatt nem következett be, mert a körletfelügyelő nem kézzel, hanem a lábával érintette meg az ajtót. A Fővárosi Főügyészség a jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő vádlottakat hivatalos személy ellen elkövetett emberölés kísérletével vádolja, amit a fiatalkorú vádlott bűnsegédként követett el. A fiatalkorúval szemben 15 év, a már felnőttkorú társa pedig 20 év börtönt is kaphat - tájékoztatott az ügyészség.

Kommentek:

Top 0