• Külföld
Faktor

Különleges hanghatásra figyeltek fel az Antarktiszon: félelmetes mi okozza a zajokat

A jégen túlvilági zajokat lehet hallani.

Kutatók egy csoportja furcsa hangokat észlelt az egyik nyugat-antarktiszi jégtáblánál. A zajokat a hó- és jégtakaró felső rétegében mutatták ki.

A nyugati-antarktiszi Ross-selfjeget tanulmányozó egyik kutatócsapat furcsa zajokat rögzített a régióban – írja a Gizmodo. A szakértők ultraszenzitív szeizmikus érzékelők segítségével észlelték a kísérteties hangokat, melyeket a jeget melegítő szelek alakítottak ki.

Julien Chaput, a Coloradói Állami Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a zajokat véletlenül rögzítették. 2014-ben a kutatók azért helyeztek el szeizmikus műszereket a Ross-selfjégen, hogy tanulmányozzák az alatta lévő kérget és köpenyt. Chaput azért tartott a szakértőkkel, hogy felmérje a jég szezonális változásait. A kutatás során kísérteties anomáliákat észleltek, melyek arra utaltak, hogy magas frekvenciájú rezgéshullámok estek csapdába a hótakaró felső métereiben.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A szakértők a felfedezést követően további két éven át folytatták a hangok rögzítését.

  A hó- és jégtakaró felső rétege igen érzékeny a felszíni változásokra. Az adatok alapján a zaj frekvenciája a viharok után, illetve a 2016 januárjában tapasztalt extrém meleg hatására megváltozott. Chaput szerint a magas hőmérséklet hatására a jég megolvadt, ez pedig lelassította a szeizmikus hullámok terjedését.

  A kutatás során az is kiderült, hogy a frekvencia nem módosult a lehűlést követően, ami azt sugallja, hogy az olvadás tartós átalakulást okozott a régióban.

  A szakértők úgy gondolják, hogy a jégselfek felső rétegének megolvadása nagyban hozzájárul a jégtáblák elgyengüléséhez.

  A Ross-selfjéghez tartozó jégtáblák a tengeren fekszenek, eltűnésük pedig nem járul hozzá a tengerszint emelkedéséhez. A jégselfek ugyanakkor megóvják a kőzet felett található jeget az olvadástól, így feldarabolódásuk közvetett módon felgyorsíthatja a tengerszint-emelkedést.

  Kommentek:

  Top 16