• Krimi
Mágó Károly
Mágó Károly

Zacher Gábor: ez a kábítószerügy már gáz!

Még Zacher Gábort is "kiakasztotta" a legújabb kábítószeres eset. Egy helyről került ugyanis kórházba két terhes nő. Mindkét nőnél császármetszést hajtottak végre. Hogy a kisbabák hogy vannak, egyelőre nem lehet tudni. Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője interjút adott a Faktornak.

Néhány napja – minden bizonnyal vagy túladagolás, vagy rossz minőségű kábítószer használata miatt - kórházba került két terhes nő. Azonnal császármetszést hajtottak végre rajtuk. Egyelőre a kórház - ahová a csecsemők kerültek - nem ad információk a kisbabákról, a sajtóban az jelent meg, hogy meghaltak, mások ezt cáfolták.

Lassan 30 éve űzöm ezt a sportot, és mindig azt hiszem, hogy nem tudnak nekem olyat mutatni, mondani, ami kiakaszt, de úgy tűnik, most igen. Volt már olyan, hogy egyszerre behoztak négy-öt beteget, és volt aki közülük meg is halt. Kezeltem én már drogfüggő anyukát, volt akinek ott, azonnal császármetszéssel kivették a gyerekét és így tovább, de az, hogy egy időben, egy helyről, egy buliból kerüljön be két terhes nő a kórházba, ilyet még nem hallottam. Csak az élet tud ilyeneket produkálni, elképzelni ezt a fantáziánkkal nem lehet. Megmondom őszintén, ez engem nagyon kiakasztott. És nem elsősorban szakmailag. Mert szakmailag miről van szó? Van egy anyuka, benne van egy magzat, valahány hetes, mondjuk azt, hogy érett, ami azt jelenti, hogy neki reálisan jó esélye van a túlélésre és nem arról van szó, hogy 20-22 hetes. Anyuka anyagozik, ilyen esetben a gyereket minél hamarabb ki kell szedni, tökéletesen csinálták ezt a szolnoki kollégák. És van két személy, akiket kezelni akartak. Ez eddig mondhatjuk azt, hogy mindennapos. Az egész azért akaszt ki engem, mert itt van egy másik szereplő – pontosabban mivel két csecsemőről van szó, két másik szereplő. Az, hogy amikor nem terhes, mit csinál egy nő, kábítószerezik, meghal, az az ő dolga. De, amikor gyereket vár.... Hatalmas felelőtlenség, amit tettek.

Fotó: Simay Dóra

EZT IS AJÁNLJUK:

  Azt tegyük hozzá, hogy a drogos anyák gyerekeinek – még, ha egészségesek is – sok esetben rögtön elvonókúrán kell részt venniük.

  De nem minden esetben. Anno, a boldog békeidőben sok heroinista anyát kezeltünk. Ők nem mindig figyeltek oda a fogamzásgátlásra. Volt olyan, aki úgy esett be, hogy már kitolási fázisban volt. Ezeknek a nőknek egy része semmilyen gondozásra nem járt. Az világos, hogy a csecsemők egy része ópiát függő volt, ezért 6-8 hét alatt le kellett őket szoktatni.

  Ez a leszoktatás hogyan néz ki?

  Ugyanúgy, mint a felnőtteknél, gyógyszerrel.

  De az nem okoz komoly egészségkárosodást egy kisbabánál?

  A vizsgálatok azt mutatják, hogy nem. Persze azért komoly hátránnyal indul, mert ő drogfüggő és az is marad élete végéig, de ezzel akár elélhet 150 évig is. Volt olyan anyuka is, aki időben kapcsolt és terápiára ment, és gyógyszeres kezeléssel be tudtuk állítani egy alacsony dózisú metadonra, amivel egész jól végig tudta lavírozni a terhességet. Világos, hogy ilyenkor is kell számítani elvonásra.

  Azt azért tegyük hozzá, hogy a metadon sem olyan, mintha a terhes anya C-vitamint szedne.

  Világos, de mégsem olyan, mintha végig szúrná magát a terhesség alatt. Aztán volt amfetaminos és kokainos anyukánk is. Sőt olyan, aki nyugtatót vagy erős altatót szedett. Ezek szintén nagyon erős függőséget okoznak a csecsemőnek is. A dizájner drogokról viszont halvány sejtésünk sincs. Két-három éve jelentek meg és ezekről még nincsenek klinikai adatok. Így nem tudjuk, hogy az anyánál milyen függőséget okoz, ahogy azt sem, hogy milyen intenzitással megy át a méhlepényen, illetve a csecsemőnek milyen károsodást okoz. Ráadásul külön kell választani az alkalmi és rendszeres használatot. Itt még nincsenek olyan adatok, mint mondjuk a marihuánáról, a heroinról, az amfetaminról, az LSD-ről vagy a kokainról. Ott ugye 50-60 éves múltról beszélünk. Azt egyébként hozzáteszem, hogy sok olyan függővel is találkoztam, aki azt mondta, hogy most azért áll le, mert gyereket szeretne.

  Egy függő mennyi idő után vállalhat gyereket ön szerint?

  Azt gondolom, ha leáll, fél év alatt összeszedheti magát, és akkor már azt gondolom, hogy semmivel sem vág neki rosszabb esélyekkel a terhességnek, mint bárki más.

  Évekkel ezelőtt interjút készítettem egy nővel, aki nem tudott leszokni a terhesség alatt a dohányzásról. Napi három dobozzal szívott. A gyereke súlyos egészségkárosodással született és néhány hetesen meg is halt. Pedig ott az anya "csak" dohányzott.

  Az amerikaiak közel 20 százaléka dohányzik a terhesség alatt. Itt nem lehet azt mondani, hogy a kisbaba kizárólag azért halt meg, mert az édesanyja dohányzott.

  Térjünk vissza a mostani esethez. Itt dizájner drogot használtak a terhes nők. Mit is pontosan?

  Háromfélét, Alfa pvp-t, pentendront és hv kupinát. Magyarul szintetikus marihuánát és kétféle stimuláns szert.

  Korábban többször is beszélt arról, hogy annyi új kábítószer jelenik meg, hogy a szakemberek nem tudják azokat követni.

  Igen, de önmagában véve nekünk, orvosoknak az gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy pontosan milyen szert használt. Nem a szert fogjuk kezelni, hanem a tüneteit és csak a véreredmények kapcsán tudjuk azt mondani, hogy ha ez az ember ilyen és ilyen szert használt, akkor – nyilván sarkítok – a bal füle, ha mást, akkor a jobb füle fog elállni. De önmagában az akut ellátás a toxikológiai vagy a sürgősségi osztályon nem nagyon tér el. Abból a szempontból viszont igen, hogy egyre több beteg jelenik meg.

  Nagyon sokszor vesz részt szakértőként bírósági tárgyalásokon. Itt a két terhes nőnél ön szerint felmerülhet a bűncselekmény gyanúja? Egészen pontosan kiskorú veszélyeztetésére gondolok.

  Én nem tudom, nem vagyok bíró, ezt majd a jogászok eldöntik. Ami nagyon fontos, hogy a szakértő pártatlan, nem lehetnek előítéletei. Nem állhatok hozzá úgy, hogy "ez a rohadék" és akkor kikelek magamból. Van egy adathalmazom, ez alapján kell nyilatkoznom.

  Tud minden esetben higgadt és kiegyensúlyozott maradni?

  Igen és kell is annak maradnom. Még akkor is, ha az elmúlt napokban érzelmileg kiakadtam.

  Nyilván ez az eset még önt is megdöbbenti.

  Igen, és ezért mondtam ilyeneket. Például azt, hogy ez nagy felelőtlenség volt a nők részéről. De ha ebből esetleg lesz egy ügy, és netán én leszek a szakértő, akkor föl sem merülhet, hogy elfogult vagyok.

  Mit is mondott pontosan?

  A skandalumot mondtam, a kiakadást mondtam, és a gázt is mondtam.

  A dizájner drogok, amik ugye stimuláns szerek…

  De nem csak stimuláns szerek. A dizájner szereknek nagyon sok fajtája van. Van amelyik valóban stimuláns hatású, de van olyan is ami hallucinációt vált ki és van ami – idézőjelben – megnyugtat.

  Az azért talán mégis közös, hogy ezek a szerek sok esetben váltanak ki agressziót a használójukból. Az emberek pedig egyre inkább tartanak azoktól, akik kábítószereznek, függetlenül attól, hogy mit használnak.

  Az elmúlt napokban hallottam, hogy egyetlen nap alatt két mentős csapatot is megtámadtak, valószínűleg mind a két támadó kábítószerezett. Ez a hír pedig nagyon sok embernek azt üzenheti, hogy ki ne menj az utcára, mert akárhol megtámadhat egy félmeztelen drogos, letörött üveggel a kezében. Ez azért nem így van. Vannak esetek, amiket kellőképpen meg lehet lovagolni.

  Pár napja voltunk egy drog rehabilitációs központban és ott minden embernek volt olyan története, amire nem volt túlságosan büszke. Mondjuk a legenyhébb, amikor ellopta az anyja pénzét, de meséltek olyat is, amikor kiraboltak embereket.

  És ugyanez megtörténik Athénban, Brüsszelben és Londonban is.

  Én nem mondom azt, hogy Magyarország vagy Budapest specifikus, csak azt, hogy a kábítószer függő annak érdekében, hogy megszerezze a drogra a pénzt, sokkal több mindenre hajlandó.

  De ez nem új keletű. A rendszerváltás előtt rengeteg mentőautót törtek fel a morfium ampulláért. Receptet hamisított a gyerek és krumpliból készített pecsétet, majd váltotta ki azzal a kodeint. Én azt gondolom, hogy öreg patikusok erről sokat tudnának mesélni. És akkor is raboltak ki boltokat azért, hogy meg tudják venni a kábítószert. Nem egy esetnek voltam én is a tanúja. A gyerek fogta a tévét és oda adta a dílernek, az anyuka meg egy órával később kiváltotta azt. Miről szól ez röviden? Az anya adott a gyereknek pénzt kábítószerre. Ilyen volt régen is.

  De a korosztály változik?

  Egyre fiatalabb. Egy pár éve 16 évesen kezdték el, most 14 évesen. De azt gondolom, hogy ennél lejjebb nem fog menni.

  Miért gondolja, hogy nem fog lejjebb menni?

  Mert ez az átlag. Most is hallani olyat, hogy 12-13 évesen kezdték el. De olyat is hallani, hogy 12 éves lány szült gyereket. Csak a végletek csúsznak ki. Ahogy a másik irányba is. A mostani 35 évesek – és nem a  függőkről beszélek, hanem azokról, akik fél vagy negyed évente összejönnek a haverokkal és elszívnak egy füves cigit, három üveg sör mellett - elképzelhető, hogy negyven év múlva is el fogják szívni azt a cigit.

  Meg lehet húzni egyébként a határt? Van valóban olyan, hogy csak félévente egyszer szívja el azt a füves cigit, nem gyakrabban?

  Egy csomó véletlen faktor van ebben a történetben. Nagyon sokszor a társadalmi problémát összekeverjük a függőséggel. Igen, vannak a problémás szerhasználók, mondjuk a nyolcadik kerületben egy ötezres tömeg, akik három generáció óta intravénásan szúrnak valami szert és nem tudnak kitörni ebből. De nagyon sok olyan ember él, dolgozik körülöttünk, akik évek vagy évtizedek óta szívnak marihuánát.

  De akkor megint ugyanott vagyunk. Hogyha valaki két hetente megiszik tíz üveg sört, az nem függő, aki viszont ezt az adagot úgy bontja le, hogy minden este megiszik egyet, az viszont igen.

  Igazából akkor lesz függő, amikor úgy beépül az esti sör az életébe, hogy az a szerves része lesz, akkor lesz függő. Ugyanez a helyzet a kábítószerrel is. Vegyünk egy példát: van egy ember, aki napközben elvégzi becsülettel a munkáját, majd este amikor hazaér, leteszi a táskáját és megiszik egy sört. Majd egy óra után egy újat és esetleg egyet lefekvés előtt is. Ettől ez az ember nem veri a családját, nem őrjöng, még az sem biztos, hogy ez nagyon rosszat tesz az egészségének - esetleg többet megy vécére. De alkoholista. Mert az élete része az alkohol.

  De ugyanez igaz annál is, aki kábítószerezik?

  Ő nap közben is elszívja a füves cigit. Kimegy a budiba, megtekeri és szívja. A függőnél már más a hatása a szernek.

  Akkor azt mondja, hogy az alkoholt könnyebb kontrollálni, mint a drogot?

  Nem feltétlenül. Az ugyanolyan tudatmódosító szer, csak az alkoholról kevésbé veszünk tudomást. Persze a kábítószeres függőknél is megjelennek egy idő után jelek: például a személyiség torzulás és a többi. De önmagában véve még élhet úgy a társadalomban, hogy senkinek sem árt. És ő ettől még nem rabolt ki boltot vagy idős nőket. De van olyan, aki igen. Ma Magyarországon húszezer kábítószerfüggő van, ennek a fele marihuána függő. Utóbbiakkal az egészségügynek a szociális hálónak vagy akár a hatóságoknak is, alig-alig van bajuk. Élik az életük. És nem tépik le magukról a ruhát és szaladgálnak félmeztelenül. De azt azért tegyük hozzá, hogy a teljesítményét ez biztosan nem fogja növelni, sőt ellenkezőleg.

  Top 16