• Pénz
Kiscsatári Ferenc

A teniszezők és a milliárdosok bukták a legtöbbet a Brexiten

A héten kezdődik a Wimbledoni teniszbajnokság, aminek a férfi és női győztese is két millió fontot kap. Ez dollárban kerekítve három milliót jelent fejenként. Legalábbis múlt héten még annyit jelentett, de aztán beütött a Brexit.

A brit népszavazás után 12 százalékot vesztett a font a dollárhoz képest. Mivel a wimbledoni pénzdíjat fontban fizetik, ez azt jelenti, hogy a győztesek nagyjából 350 ezer dollárral, azaz száz millió forinttal kevesebbet vihetnek haza. Ez az értékcsökkenés mindössze két nap alatt történt, és a bajnokság még két hétig tart.

Federer nem a Brexit miatt izzadt meg a torna első napján. Foto: Europress - Adrian Dennis/AFP

Federer nem a Brexit miatt izzadt meg a torna első napján. Foto: Europress - Adrian Dennis/AFP

Vannak, akik örülnek a font hirtelen leértékelődésének. A következő hetekben rengeteg árverést tartanak Londonban a híres aukciósházak, mint a Phillips, Sotheby's és a Christie's. A szakemberek először attól tartottak, hogy a Brexit rossz hatással lesz a műtárgypiacra. Nagy-Britanniában az összes elárverezett érték 19 százalékát teszik ki a műtárgyak és antikvitások. A sorban következő Franciaországban ez csak 5 százalék.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az elemzők attól tartottak, hogy a britek kevesebb műtárgyat vesznek majd, ha kevesebbet ér a pénzük. De a jelek szerint nem így lesz, mert az európai és tengerentúli vásárlók érdeklődése nagyon megnőtt azután, hogy a pénzük többet ér, mint egy hete. Így már az aukciósházak sem aggódnak az árfolyam- ingadozás miatt.

  Rövidtávon csak az előttünk álló héten tartott árverések számítanak. Hosszú távra pedig nem látunk előre. De a legfontosabb, hogy a művészeti piac olyan globális piac, ahová a világ minden részéből érkeznek eladók és vásárlók

  - mondta Michael Sherman a Phillips kommunikációs igazgatója arról, hogy nem csak Nagy-Britanniából vannak ügyfeleik – írja a cnbc. A Christie's pedig sajtóközleményben nyugtatta meg a vásárlókat és az eladókat, hogy hosszú távon sem aggódik a műkincspiac kilátásaiért.

  Múlt pénteken és hétfőn nagyjából 3000 milliárd dollár tűnt el a semmibe a világ tőzsdéiről. Erre még nem volt példa a történelem során. Legrosszabbul a milliárdosok jártak. A világ leggazdagabb 400 embere összesen 196,2 milliárd dollárt bukott el két nap alatt a Bloomberg nyilvántartása szerint.

  Németország harmadik leggazdagabb embere, Georg Schaeffler veszített a legtöbbet hétfőn, amikor egy nap alatt 1,9 milliárd dollárral lett kevesebb a vagyona. A Zara tulajdonosa, Amancio Ortega másfél milliárd dollárt, az amerikaiak közül Bill Gates 1,8 milliárd, Mark Zuckerberg pedig 1,6 milliárd dollárral lett szegényebb. Az ázsiai üzletemberek viszont jól jártak, ők gazdagodtak a nyugati tőzsdék zuhanásán.

  A laggazdagabbak bukták a legtöbbet. Forrás: Bloomberg Billionaire

  A laggazdagabbak bukták a legtöbbet. Forrás: Bloomberg Billionaire

  A világon mindenhol érezteti a hatását a Brexit. Nagy-Britanniában olyan rossz állapotba került a gazdaság, hogy a pénzügyminiszter szerint elkerülhetetlen a megszigorítások és az adóemelés bevezetése – írja az Independent. George Osborne hétfőn beszélt arról, hogy az ország pénzügyi stabilitásának megőrzése érdekében lépnie kell a kormánynak. Osborne, akit a Brexit egyik felelősének tartanak a britek, azt is elmondta, hogy a kiválás során minél hamarabb a legkedvezőbb feltételeket kell kialkudni az EU-val.

  Legsúlyosabban a bankokat érinti a britek kilépése. A Goldman Sachs szakemberei szerint a következő két évben 32 milliárd euróval csökken a nyereségük.

  Ez lesz a legcsúnyább medvepiac, amit az életben láttunk

  - mondta a legendás befektetési guru, Jim Rogers a Yahoo Finance-nek. Rogers együtt alapította Soros Györggyel a Quantum Alapot az 1970-es években. Arról is beszélt, hogy a 2008-as válság a rossz hitelek miatt történt. Ma pedig sokkal, de sokkal több hitel van kihelyezve a világon. Az is előfordulhat, hogy öt év múlva nem lesz euró, de Európai Unió sem. De abban a formában, ahogy ma ismerjük ezeket, egészen biztosan nem.

  Nagy-Britanniának óriási külföldi adóssága van. Ehhez jönnek még hozzá a kereskedelmi és költségvetési gondok, amit a Brexit okoz. Rogers szerint az is könnyen előfordulhat, hogy néhány éven belül az Egyesült Királyság is szétesik. Most rengeteg dühös ember van a világon. Amerikában is veszítettek két nap alatt a befektetők 1 300 milliárd dollárt.

  Júdás csók előtt: a kiválás párti UKIP vezetője Nigel Farage az Európai Tanács elnökével, Jean-Claude Junckerrel ölelkezik. Foto: Europress - John Thys/AFP

  Júdás csók előtt: a kiválás párti UKIP vezetője Nigel Farage az Európai Tanács elnökével, Jean-Claude Junckerrel ölelkezik. Foto: Europress - John Thys/AFP

  Ebben a helyzetben Rogers eladja az amerikai részvényeit és kínai részvényekbe és mezőgazdasági papírokba fekteti a pénzét. Úgy látja, hogy egyetlen deviza árfolyama nincs biztonságban.

  A politikusok tönkretették őket.
  Kommentek:

  Top 16