• Krimi
Faktor

Ön se foglalkozik az otthoni wifivel? Nagy bajba sodorhatja magát a figyelmetlenséggel

A legtöbb esetben a veszélyt a személyes adatok ellopása jelentheti.

Hiába használunk otthon mindannyian wifit, amihez egy router is szükséges, nem sokat törődünk az eszköz biztonságával. A kiberbiztonsági szakemberek arra már sokszor felhívták a felhasználók figyelmét, hogy az eszközhöz tartozó, alapbeállításként érkező jelszót változtassuk meg, ám ha ezt megtesszük, azzal még közel sem tettünk meg mindent a biztonságos netezés érdekében – írja a Wired.

Illusztráció.

Illusztráció.

Martin Hron, az Avast egyik kutatója szerint a legtöbben teljesen megfeledkeznek a routerükről, így arról is, hogy ez az eszköz ugyanolyan, mint egy okostelefon vagy laptop: időnként frissíteni kell a rajta lévő szoftvert, különben a hackerek kihasználhatják a biztonsági réseket.

Az American Consumer Institute fogyasztóvédelmi szervezet felmérése szerint az Egyesült Államok otthonaiban és irodáiban használt routerek 83 százalékánál van olyan biztonsági rés, amit bármikor kihasználhatnak a hackerek. Mindez olyan nagynevű gyártók termékeit is érinti, mint a Linksys, a Netgear vagy a D-Link.

Ha a hackerek feltörték, a routereket úgynevezett túlterheléses támadásra (DDoS) is használhatják, de arra is jó lehet nekik, hogy elrejtsék az illegális tevékenységek eredeti forrását, és úgy tűnjön, azt máshonnan, mások végezték. A nagy sávszélesség esetén még azt sem biztos, hogy észreveszi a felhasználó, ha Bitcoin-bányászatra használják az eszközét.

Persze a legtöbb esetben a valós veszélyt a személyes adatok ellopása jelentheti. A Radware kiberbiztonsági cég kutatói 2018 fedezték fel, hogy Brazíliában mintegy 100 ezer routert használnak a hackerek. A hackerek a Banco de Brasil ügyfeleinek adataira hajtottak: egy klónozott oldalra terelték át a forgalmat, így az ott megadott adatok azonnal náluk landoltak.

Tom Gaffney, az F-Secure biztonsági tanácsadója szerint a hackereknek nagyon könnyű dolguk van, van ugyanis olyan adatbázis, ahonnan a bűnözők azonnal lekérhetik, egy márka mely routerei fertőzhetők meg. Néhol még kódot is ajánlanak ehhez.

Az internetre csatlakoztatott eszközök (IoT) számának növekedésével a sebezhetőség is jelentősen megnőhet. Hiába van például kamera az ajtónkon, ha a routeren keresztül ahhoz is hozzáférnek a hackerek, akkor szinte mindegy is, hogy ott van-e.

A kiberbiztonsági szakemberek abban egyetértenek, hogy a mai routereket túlságosan egyszerű beállítani, semmilyen komolyan technológia tudás nem szükséges a működtetésükhöz. Emiatt frissíteni sem frissítik a szoftvereiket, sőt, a legtöbben azt sem tudják, hol vagy hogyan lehet ezt megtenni. Ha legalább annyi "nehézség" volna vele, hogy saját jelszót kell megadni, máris jobb lenne a helyzet.

Kommentek:

Top 0