• Külföld
Faktor

Rémisztő jelentés: sorra betegednek meg a gyerekek

Aggasztó jelentést tett közzé az Egészségügyi Világszervezet (WHO): Európában egyre több gyerek betegszik meg a kanyaró miatt, és erről sokszor a felelőtlen szülők tehetnek.

A múlt évben 20 ezernél is több (21315) esetben diagnosztizáltak kanyarót az orvosok, és ebből 35 alkalommal a betegség halálosnak bizonyult. A 2017-es adatok rekordnak számítanak: egy év alatt 300 százalékkal nőtt a kontinensen a kanyarósok száma, és a jelenség mögött elsősorban az egyre növekvő oltásellenesség áll. A helyzet már csak azért is katasztrofális, mert 2016-ban is megdőlt egy rekord – a 2012-ben bevezetett mérések óta még soha nem volt Európában olyan alacsony a kanyarós betegek száma, mint akkor: 5273 esetről számoltak be az orvosok.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO Európai régiójának igazgatója elmondta, hogy a kontinensen most az az elsődleges céljuk, hogy megfékezzék a kanyaró és a rubeola terjedését, és a gyerekek beoltásával lassan teljesen visszaszorítsák ezeket a betegségeket.

    A statisztika alapján múlt évben a legtöbb kanyarós megbetegedést Romániából (5562), Olaszországból (5006) és Ukrajnából (4767) jelentették. Ez többek között annak köszönhető, hogy több politikai mozgalom is azt hangoztatta, hogy a kanyaró elleni vakcina autizmust okoz, és emiatt rengeteg szülő nem adatta be az oltást a gyerekének. A vakcina káros mellékhatásai nem bizonyítottak, ennek ellenére egyre több oltásellenes csoport hirdeti azt, hogy a szer könnyen az autizmus egyik kiváltó oka lehet. Sok esetben a szegényebb családok sem fordultak orvoshoz, így az elmaradottabb környezetben élők körében a védettség hiánya miatt járványszerűvé vált a megbetegedési arány.

    Magyarországon szerencsére nincs szó járványról, a jelentés szerint a tavalyi évben az összes megbetegedés száma 36 volt, ebből a legtöbben februárban és augusztusban betegedtek meg.

    Kommentek:

    Top 16