• Külföld
Faktor

WHO: még több a bizonyíték a zika és a kisfejűség összefüggésére

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egyre több a bizonyíték a zikaláz és a kóros kisfejűség összefüggésére, ezért a helyzetre továbbra is nemzetközi szintű egészségügyi vészhelyzetként kell tekinteni.

A WHO közleménye szerint értékelték a legfrissebb tanulmányokat a Zika és a kisfejűség, valamint a magzat másféle rendellenességei alapján. A több országban indított kutatások azt sugallják, hogy a vírus terjedése szexuális úton szélesebb körű, mint ahogy azt korábban gondolták - mondta Margaret Chan, a szervezet főigazgatója. 

Fotó: Europress-Christophe Simon/AFP

Fotó: Europress-Christophe Simon/AFP

A szakértők figyelmeztettek, hogy az egészségügyi hatóságoknak fel kell készülniük a születési rendellenességek számának növekedésére. David Heymann, a csoport elnöke azt mondta, hogy "amit most Brazíliában látunk, az megjelenhet Kolumbiában és más országokban is, ami nagyon aggasztó".

EZT IS AJÁNLJUK:

    A terhes nőknek azt tanácsolják, hogy ne utazzanak a fertőzött területekre. Margaret Chan kérte, hogy a kormányok fogadjanak el közegészségügyi intézkedéseket a zika terjedésének megfékezésére, nem várva meg, hogy tudományosan bebizonyítsák a kapcsolatot a magzati rendellenességekkel.

    Nemrég arról is írtunk, hogy megtalálták a zikaláz ellenszerét Vietnamban.

    Top 16