• Krimi

A WhatsAppot használta a nemzetközi gyerekpornó-hálózat

39 embert tartóztattak le, akik a népszerű üzenetküldő alkalmazással osztották meg a gyerekekről készült pornófelvételeket.

A spanyol rendőrség, az Europol és az Interpol közös akciójában 39 embert vettek őrizetbe Európában és Dél-Amerikában. A spanyol nyomozóknak tűnt fel, hogy egyes titkos weboldalak zárt WhatsApp-csoportokba irányítják a felhasználókat, ahol illegális képeket osztanak meg egymással.

A házkutatások során több száz eszközt foglaltak le, amelyeken több terrabájtnyi gyerekpornót találtak. Több mint 360 ezer fájlról van szó. Az akcióban Spanyolország mellett részt vett Németország, Portugália és több Dél-Amerikai ország is, például Argentína, Chile és Ecuador.

A megtalált pornografikus anyagok közül több százat felvittek a nemzetközi gyerekpornó-adatbázisba. Ez segíti a nyomozókat, hogy összehasonlítsák az anyagokat, így feltárhatják a kapcsolatokat az áldozatok, a gyerekek bántalmazói és a helyszínek között. A rendőrök jelenleg is próbálják azonosítani a gyerekeket.

Az Europol vezetője azt mondta, a sikeres akció után folytatni kell a közös munkát, hogy legyőzzék ezeket a nemzetközi bűnszervezeteket és igazságot szolgáltassanak.

A Facebook tulajdonában lévő WhatsApp szóvivője azt mondta, nincs helye a gyerekpornónak az alkalmazásukban. Ők is nyomoznak, hogy lekapcsolják azokat a felhasználókat, akik megszegik a felhasználási feltételeiket és bűncselekményt követnek el – írja a BBC

Kommentek:

Top 0