• Tech
Faktor

Gyerekek fotói és adatai szivárogtak ki, több millióan érintettek

A hackerek egyes gyerekjátékokon keresztül férhettek hozzá az érzékeny adatokhoz.

Az elmúlt években nem egyszer fordult elő, hogy a játékgyártók olyan kicsiknek szánt eszközökkel árasztották el a piacot, amikről később kiderült, hogy nem kezelik biztonságosan a beüzemelés és a használat során megadott és megosztott adatokat.

A gyerekek és felnőttek adatai is kiszivároghattak.

A gyerekek és felnőttek adatai is kiszivároghattak.

Az ilyen cégek egyike a VTech Electronics, amelynek a bíróságon is felelnie kellett egy internetre kötött játéka miatt, és végül 650 ezer dollár (nagyjából 170 millió forint) büntetés kifizetésében egyezett meg az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottságával, mert megsértették a gyerekek online védelméről szóló törvényt (Children’s Online Privacy Protection Act).

A 650 ezer dollárnyi büntetés elsőre elég soknak tűnik, de a cég valójában olcsón megúszta az esetet, legalábbis ha azt vesszük figyelembe, hogy a VTech Electronics nem túl erős védelmét feltörve a hackerek nagyjából 5 millió felnőtt és 6 millió gyerek adataihoz fértek hozzá: nevek, születésnapok, e-mail- és lakcímek, nem beszélve 190 gigabájtnyi fotóról, amit a Kid Connect applikáción keresztül küldtek a felhasználók.

Az esetet súlyosbítja, hogy az adatlopásról a cégnek fogalma sem volt, amíg egy újságíró fel nem hívta rá a figyelmüket. A kifizetendő bírság mellett a VTech-nek ugyanakkor azt is vállalnia kellett, hogy átfogó adatvédelmi programot indít, amit független szakértők fognak felülvizsgálni az elkövező 20 évben - adta hírül a 24.hu.

Kommentek:

Top 0