• Belföld
Faktor

Vörösiszap-per: mindenki tagadta, hogy bűnös lenne

Tagadta bűnösségét a vörösiszap-per első-, másod-, harmad-, negyed-, és ötödrendű vádlottja az utolsó szó jogán szólva hétfőn a Veszprémi Törvényszéken. Bakonyi Zoltán elsőrendű vádlott - a Mal Zrt. korábbi vezérigazgatója - többórás felszólalásában azt mondta: a katasztrófát nem lehetett előre látni és szerinte az üzem szabályosan működött, de vannak olyan tragédiák, amelyek akkor is bekövetkeznek, ha mindenki szabályosan végzi a dolgát.

A volt vezérigazgató szerint a végzetes talajtörést semmivel sem segítették elő, tisztán a terhelés következtében történt, de információi szerint a vörösiszapot tároló kazettának még nagyobb terhelést is el kellett volna bírnia.

A volt cégvezető szerint ő helyes döntést hozott, miután látta, hogy a probléma túlmutat saját cégvezetői kompetenciáin, hiszen elsőként az ajkai polgármestert értesítette a katasztrófáról. Ő ugyanis néhány perc alatt elérte a többi település vezetőit, akik között volt olyan is, akit a cégvezető személyesen nem is ismert. Bakonyi Zoltán szerint akkor, abban a helyzetben ez volt a leggyorsabb döntés.

Hosszasan amellett érvelt, hogy nem igazak az ellene felhozott vádak és meg van győződve arról, hogy nem hibázott, nincs köze a baleset bekövetkeztéhez. Bakonyi Zoltán teljesen ártatlannak vallotta magát, ezért minden vádpontban kérte felmentését, és azt is, hogy három és fél év és több száz tárgyalási nap után engedjék vissza a családjához és a munkájához.

EZT IS AJÁNLJUK:

    De nem csak a volt vezérigazgató, hanem a másod-, harmad-, negyed-,  és ötödrendű vádlott is tagadta a bűnösségét az utolsó szó jogán. Mindannyian felmentésüket kérték.

    A tárgyalás kedden folytatódik a Veszprémi Törvényszéken, ahol a per további tíz vádlottja beszélhet majd az utolsó szó jogán.

    A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált. Az ügyben halált okozó gondatlan közveszélyokozás miatt emeltek vádat 15 ember ellen, valamint sok polgári per is indult. A vádat az ügyészség tavaly augusztusban több pontban is módosította.

    Top 16