• Belföld
Faktor

Senki sem felelős a katasztrófáért: újratárgyalhatják a vörösiszap-pert

A súlyos hibák miatt első fokon tárgyalná újra a vörösiszap-pert a fellebbviteli főügyészség. A Győri Ítélőtábla várhatóan az őszre tűzi ki az ügy tárgyalását.

Kép: wikipédia

Kép: wikipédia

A Veszprémi Törvényszék idén januárban valamennyi vádlottat felmentette, ami hatalmas felháborodást váltott ki - írta a Magyar Idők.

Amikor a Veszprémi Törvényszék Szabó Györgyi vezette büntetőtanácsa kimondta: a tizenöt, halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétségével, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítással és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértésével vádolt ember ártatlan, a katasztrófa elszenvedői közül volt, aki úgy felháborodott, hogy bekiabálásával megzavarta a határozathirdetést, s ezért kivezették a teremből.

Az ítélet után tüntetések voltak, a parlamentben is vitatkoztak róla.

A főügyészség ezért „súlyos, másodfokon orvosolhatatlan megalapozatlansága” miatt kezdeményezi a Veszprémi Törvényszék nem jogerős ítéletének hatályon kívül helyezését és új, első fokú eljárást.

A katasztrófa 2010. október 4-én történt. Átszakadt a gát az ajkai vörösziszap-tározónál, és egymillió köbméternyi mérgező iszap öntötte el a környező településeket. Kolontár és Devecser életét kettévágta az ár. Tíz ember meghalt, házak százai váltak lakhatatlanná az elmúlt évtizedek legsúlyosabb ipari katasztrófájában.

Az emberek felháborodtak az ítéleten
Kép: Kepli Lajos/MTI

Az emberek felháborodtak az ítéleten Kép: Kepli Lajos/MTI

A legtöbb lakónak csupán percei voltak arra, hogy elhagyja otthonát, és sokan közülük sosem tértek vissza korábbi életükhöz. Nem volt hová. A házakban hagyott holmikat két méter magasan belepte az iszap, a környező földeket negyven négyzetkilométeren tarolta le az ár, apokaliptikus tájat, kihalt vidéket hagyva hátra. Itt olvashatja el a részleteket a történtekről.

Kommentek:

Top 0