• Külföld
Faktor

Vonatbaleset: még mindig tart a roncsok elszállítása

Reflektorfény mellett dolgoztak egész éjszaka a roncsok eltávolításán. A munkák még napokig tarthatnak.

Ahogy már a Faktor is beszámolt róla, kedden reggel súlyos vonatbaleset történt Bajorországban. Tízen meghaltak, többen súlyosan megsérültek. Még mindig nem tudni pontosan, mi okozta a balesetet. Egy túlélő is megszólalt az eset kapcsán.

A baleset helyszínén a roncsok eltávolítása jelenleg is folyik. A vonat első vagonját már sikerült teljesen elválasztani a többi résztől és elszállítani. A tűzoltóparancsnok azt mondta, hogy a vonat nagyon instabil, ezért óvatosan kell megközelíteni.  A beékelődött vagonokat egymás után fokozatosan választják szét egymástól. A munkákat két speciális daru segítségével végzik. A megmentett részeket összekapcsolják és Kolbermoorba vagy Bad Aiblingbe viszik. Majd csak ezután kerül sor a sín és a felső vezeték megjavítására.  

Fotó: Europress - Sven Hoppe/dpa/AFP

Fotó: Europress - Sven Hoppe/dpa/AFP

A munkálatokat nehezíti, hogy a baleset egy erdős részen történt, amit ráadásul egy csatorna vág ketté, így csak nehezen lehet megközelíteni a helyszínt. Az is előfordulhat, hogy a munkálatok még egész hétvégén tartani fognak - írja a Bild.

Az viszont még mindig nem teljesen világos, hogy mi okozta a balesetet. A nyomozás még javában folyik, többek között a váltókezelő berendezést is vizsgálják.

A helyi rendőrség szóvivője azt mondta, hogy azt sem  lehet teljesen kizárni, hogy az éppen szolgálatban lévő forgalmi főnök követett el hibát. Ámde az első kihallgatás eredményei nem erősítették meg a gyanút vele szemben. Mindenesetre a szóvivő megtiltja annak híresztelését, hogy a forgalmi főnök hibája okozta a balesetet, ugyanis a nyomozás még csak az elején tart. 

Alexander Dobrindt közlekedésügyi miniszter is azt mondta, hogy még nincs bizonyíték arra, hogy műszaki hiba vagy emberi hiba okozta-e a balesetet.  Jelenleg egy 50 fős nyomozócsapat dolgozik az ügyön. A konkrét eredményre még hetekig kell várni. A fekete dobozokat is vizsgálják, ám a három fekete dobozból, egy még mindig nem került elő.

A tíz halottat már azonosították.

Top 0