• Külföld

Volt újságíró lett Katalónia új elnöke

Carles Puigdemontot választották az autonóm közösség új elnökévé. Mielőtt megválasztották, az elnök Girona 53 éves polgármestere volt. A szavazáson 70 támogató szavazatot kapott, 63-an pedig ellene szavaztak, ketten tartózkodtak a választáskor.

Carles Puigdemont a katalán parlament függetlenségi pártjainak, a Junst pel Sí (Együtt az igenért) és a Népi Egység (CUP) támogatásával szerezte meg a szavazatokat a 135 fős törvényhozásban.

Artur Mas, a korábbi elnök 2010 óta vezette Katalóniát. Mas azért mondott le a jelöltségről, mert nem tudta volna megszerezni a kellő támogatást, emiatt pedig új parlamenti választásokat kellett volna kiírni.Csakhogy 2015. szeptember 27-én volt a legutóbbi választás, amely miatt a pártok koalícióra lépnek.

Carles Puigdemont. Forrás: Europress - Getty Images/Alex Caparros

Carles Puigdemont. Forrás: Europress - Getty Images/Alex Caparros

Az új elnök azt mondta, hogy Artur Mas kivételesen és példamutatóan viselkedett. Az előző elnök programját akarja továbbvinni, megtartva a 18 hónapos menetrendet, amelynek a végén az önálló katalán köztársaság is megalakulna. Pugdemont küldetésének nevezte, hogy szélesítse az önállósági törekvések társadalmi bázisát. Erről a spanyol állammal és az Európai Unióval is tárgyalni akar. Azt mondta, hogy "igazságosabb, méltányosabb, felkészültebb, egészségesebb" országot akarnak létrehozni, ahol több és jobb munkahelyek vannak. Úgy fogalmazott, hogy: „Ez nem a gyávák ideje.”

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök azt mondta: "Több eszközünk van mint valaha, hogy megvédjük az egységünket, a főbb politikai erőkkel ebben egyetértünk." Ismét elmondta, hogy Katalónia nem nyilváníthatja ki egyoldalúan azt, hogy elszakad Spanyolországtól, mert az törvénytelen és alkotmányellenes. Hozzátette, hogy a jogállam minden törvénysértésre válaszolni fog.

Carles Puigdemont újságíróból lett politikus. Először az El Punt című katalán napilapnál dolgozott, amelynek később főszerkesztője lett. Ezután a katalán hírügynökséget (ACN) és az angol nyelvű Catalonia Today-t vezette. 2006-ban került be a katalán parlamentbe az Artur Mas vezette függetlenségi párt, a Katalán Demokratikus Konvergencia (CDC) tagjaként. 2011-ben lett Girona polgármestere - írja az MTI.

Top 0