• Autó
Faktor

Volkswagen Transporter T6 Multivan teszt: a nagyfőnök autója

Ha ma ünnepelné születésnapját a T6, az a 66. lenne. Az örökifjú tavaly újult meg. Kipróbáltuk a fontos emberek csapatszállítóját.

Hogy néz ki?

Alapjaiban nem változott, csupán a szemnek lett vonzóbb a hatodik generációs Transporter. A nálunk csak politikusok rendületlen szállítójaként ismert Multivan kategóriájának csúcsragadozója, egyben a legdrágább és legfényűzőbb Volkswagen. A piaci bevezetés idején rendelhető Multivan Generation Six különleges kiadás leginkább négy változatban kínált kétszínű fényezésével tűnik ki.

Fotó: Autószektor

Fotó: Autószektor

Tesztautónk is ilyen volt, igaz, nem kétszínű, hanem visszafogott fekete színben pompázott. A Highline kivitelben - amely csakis rövid tengelytávval kapható - széria a 17 hüvelykes könnyűfém keréktárcsa és a fordtott E betűt formázó LED-es hátsó lámpa. A mi tesztautónk különleges felszereléséhez 18-as egyedi kerekek és nagyszerűen világító LED-es fényszórók is dukáltak.

A látványos külső is kevés azonban ahhoz, hogy az utca népéből rokonszenvet váltson ki. Ennek alapvetően két archetípusban keresendő az oka. Az egyik a nagy fekete autó mítosza, amely még élénken él az idősebbekben. A Multivan összeköthető a hatalommal és ebből eredően második ellenszenvet kiváltó okkal, a gazdagsággal. A Multivan tehát önhibáján kívül a politikai utálat és a társadalmi egyenlőtlenségek örök ellentétének áldozata. De csak nálunk. Nyugat-Európában is sokat utaztam benne, de ott csak közömbös tekintetetek bámultak vissza rám.

A Volkswagen Transporter T6 Multivan hossza 5 méter, magassága 1,97 méter, tengelytávja 3 méter. Méretei dacára könnyedén manőverezhető, fordulókörének átmérője 11,9 méter. A széles műszerfalának geometriája letisztult, ergonómialailag is jól berendezett (egy kivétellel), ráadásul számos praktikus tárolót kínál. A váló karját azonban túl közel találjuk a kormányhoz, így a legkisebb gesztikulálással könnyedén üresbe kapcsolhatjuk a DSG-t. Ez előzés közben például egyáltalán nem jönne jól. Jobb esetbe kézi üzemmódot váltunk akaratlanul.

A Highline szériában elektromos tolóajtókat kapunk mindkét oldalon, kékkel megvilágított fellépőkkel, de a nehéz csomagtérajtó emelésében sem kell megszakadnunk: gombnyomásra nyílik az is, csak legyen elég hely mögöttünk. Az utastérbe lépcsőn keresztül kell bejutni, az első ülésekbe is fellépővel lehet behuppanni. Az összehajtható asztalka üzleti tárgyalások és utazás közbeni munka esetén jöhet jól, az ülésekből kihajtható gyerekülések pedig a kicsik biztonságos szállításáról gondoskodnak. Hátratolt ülésekkel kicsi a csomagtartó, de annyi a hely a kocsiban, hogy nem tudunk semmi otthon hagyni. Kiszedett ülésekkel a legnagyobb hasznos térfogat 4,3 köbméteres. 

Fotó: Autószektor

Fotó: Autószektor

A Volkswagen Multivan erőssége a személyszállítás - legyen az gyerekszállítás, vagy üzleti út -, második üIéssorában tologatható, elforgatható, egyszemélyes bőrös fotelek találhatók, de a legkényelmesebben a leghátsó kanapén helyezkedhetünk el. Ezúttal azonban nem utasként élveztük marasztaló gondoskodását, hanem a kormánynál tapasztalhattuk meg, hogy mennyire jó vezetni is. 

Hogy megy?

A kétliteres biturbó TDI legnagyobb teljesítménye 150 kW (204 lóerő), amelyet percenként 4000-es fordulatnál ad le. Maximális forgatónyomatéka 450 Nm, ami már 1400-as fordulattól a rendelkezésünkre áll. Hétfokozatú DSG automatikus váltóval és 4Motion összkerék-meghajtással végsebessége 199 kilométer/óra, az üresen 2,3 tonnás doboz álló helyzetből 100 kilométer/órára 10,1 másodperc alatt gyorsul fel. Csendes még autópályán is, ahol 130 kilométer/órás sebességnél is csak alig 2200-at forog a főtengely percenként. 90 kilométer/órás sebességnél 1400-at pördül. Fogyasztásáról csak hosszabb úton tudnánk objektív véleményt mondani, a rövid teszt során 8,5 literes átlagot mértünk 100 kilométerenként. A fedélzeti számítógép időben figyelmeztet az AdBlue folyadék pótlására, a tesztautónkban még mintegy 5000 kilométer megtételére volt elegendő a katalitikus nedű.

Arról, hogy milyen élmény vezetni és mennyibe kerül, az Autószektor oldalán olvashat!

Kommentek:

Top 0