• Külföld
Faktor

"Olyan részeg vagy, mint egy lengyel" - különleges hely nyílt, hogy megemlékezzenek a nemzeti italról

Sokáig a gazdaság egyik fő mozgatórugója volt a vodkatermelés.

Varsó belvárosában a napokban nyílt meg a vodkamúzeum. Egy két évszázados anekdota szerint Napóleontól származik a mondás: ”Olyan részeg vagy, mint egy lengyel”. A krumpliból vagy gabonából készült vodka pedig sokáig a lengyel gazdaság egyik motorja volt - emlékeztet a HVG.

A lengyelek a XV. században kezdtek vodkát termelni, és a nemesség nagyon hamar lecsapott erre a bizniszre. A főúri birtokok privilégiuma lett a termelés és a forgalmazás, amelyet néha kvótákkal is szabályoztak. A huszadik század elején az állami monopóliumnak köszönhetően a költségvetési bevételek 10 százaléka származott a vodkából, a második világháborút követő években ez az arány 15 százalékra ugrott. Ma persze alapvetően a tömény szeszes italok jövedéki adójára vonatkozó uniós szabályok határozzák meg az állami bevételeket. De ezek igen magasak.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Egy hektoliter vodka jövedéki adója nagyjából 5700 zloty. Lengyelország jelenleg évente 100 millió liter tiszta szeszt állít elő, a vodkaágazat éves termelési értéke 3,4 milliárd euró. Tehát a vodkából származó bevétel ma is nagyon fontos, sok milliárd zlotys tétel az állami költségvetésben. Andrzej Szumowsky, a lengyel nemzeti vodka alapítvány elnöke az AFP-nek sajátosan értelmezte a bevezetőben idézett napóleoni mondást. Szumowsky szerint a francia vezér azért hozta fel példaként a francia katonáknak a lengyeleket, mert ők igen jelentős mennyiségű vodka elfogyasztása után is oroszlánként tudtak harcolni.

    E megközelítés alapján a vodka a lengyel nemzeti identitás és a széles értelemben vett kultúra része. De van az éremnek egy másik oldala is: ugyan nem Lengyelország az európai első az egy főre eső töményszesz-fogyasztásban, ez a „dicsőség” a litvánoké, a 38 milliós országban 800-900 ezer alkoholbeteget tartanak nyilván. Ami még aggasztóbb: legalább háromszor-négyszer ennyien vannak a határon, tehát azon a ponton, amikor belezuhanhatnak a súlyos alkoholizmusba. Az egy főre vetített éves vodkafogyasztás Lengyelországban nyolc liter, az uniós átlag öt liter.

    Az AFP idéz egy szakértőt, aki szerint a lengyelek ritkábban ülnek le iszogatni, mint más európai népek. De ha leülnek, akkor nagyon alaposan a pohár fenekére néznek, vagyis egy lendületből nagy mennyiségű vodkát döntenek le. A hányatott történelmű Lengyelország, amely sokáig nem is létezett önálló államként, sok gazdasági válságot vészelt át. Volt idő, amikor a vodka fizetőeszköz volt, tehát a pénzt vagy az aranyat is helyettesítette. A varsói vodka múzeum létrehozói egy nemzeti örökséget kívánnak ápolni, és a minőségi vodka készítését mutatják be. Továbbá: a kulturált, mérsékelt fogyasztásra igyekeznek ösztönözni a látogatókat.

    Kommentek:

    Top 16