• Élet
Faktor

NÉBIH: vizsgálják a magyar söröket

A németeket a napokban nagyon foglalkoztatja, hogy mennyire ártalmas a sörfogyasztás, ugyanis nemrég a müncheni környezetvédelmi intézet kimutatta, hogy a legkedveltebb német sörök glifozátot tartalmaznak. A glifozát egy világszerte elterjedt gyomirtó szer, amelynek káros hatásával kapcsolatban évek óta tartó nemzetközi vita alakult ki.

A német esetről részletesen korábban már itt írtunk. A magyar sörök glifozát tartalmával kapcsolatban pedig a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal) válaszolt a Faktor kérdéseire.

A glifozát valóban veszélyes az egészségre?

Ahogy azt a NÉBIH-től megtudtuk a glifozát, mint növényvédő szer hatóanyag és annak felhasználása már régóta tudományos viták kereszttüzében áll. Nemrég kétféle fórum kétféleképpen értékelte a glifozát esetleges rákkeltő tulajdonságát.

Illusztráció

Illusztráció

A német hatóság és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, az EFSA több száz, az elmúlt 10 évben keletkezett tudományos cikk átfogó és teljes körű feldolgozását végezte el úgy, hogy minden hozzáférhető adatot értékeltek. Ezek alapján azt állapítottá meg, hogy a glifozát – eltekintve súlyos szemkárosító tulajdonságától – nem rendelkezik egyéb egészségre veszélyes toxikológiai tulajdonsággal.  A NÉBIH álláspontja ebben a tekintetben az EFSA-val megegyező.

Ezzel szemben a WHO-hoz (Egészségügyi Világszervezet) tartozó IARC (Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség) a szakirodalomban megjelent cikkek és a világ nemzetei által nyilvánosságra hozott jelentések alapján, a saját szempont rendszerük figyelembevételével úgy döntött, hogy a glifozát az emberre nézve valószínűleg rákkeltő anyag.

Azonban elfogadható tudományos érv egyelőre nem áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a glifozátot a rákkeltő anyagok közé kellene sorolni.  Ezzel kapcsolatban a végső javaslatot majd az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) hozza meg. Erre várhatóan a jövőre kerül sor.

Elkezdték vizsgálni a Magyarországon forgalomban lévő sörök glifozát tartalmát is

Tavaly nyáron a NÉBIH 15 hazai forgalomban kapható citromos sört vizsgált meg különböző szempontok szerint. Vizsgálta az egyes alapanyagok (maláta, kukoricadara) növényvédőszer-maradék tartalmát is. Nagyjából 400 féle növényvédő szert és azok bomlástermékeit vizsgálták. Az eredmények alapján ezek az alapanyagok nem tartalmaztak kimutatható mennyiségben növényvédőszer-maradékokat. Ezen felül 2015-ben még további 208 db sört vizsgáltak meg.

Azonban az alkalmazott szűrővizsgálati módszerrel nem vizsgálható meg minden hatóanyag, így a glifozát sem. Ahhoz ugyanis egyedi analitikai módszer szükséges. A NÉBIH a német hírek és a glifozát körüli nemzetközi vita miatt elkezdte vizsgálni a Magyarországon forgalomban lévő sörök glifozát tartalmát.

A NÉBIH szerint ugyanis nem kizárt, hogy bizonyos mennyiségben a magyar sörökben is előfordul a glifozát hatóanyag maradéka. Ugyanis itthon számos glifozát tartalmú gyomirtó szer használata engedélyezett. A sör egyik fő összetevője az árpából (elsősorban sörárpa) készült maláta. Az árpa betakarítása előtt általában két héttel a területet megtisztítják a gyomoktól - és ez glifozát tartalmú gyomirtó szerekkel is történhet, bár ez a technológia nem elterjedt.

Nincs előírt határérték

A sörre nincs se magyar, se uniós szinten előírt szermaradék határérték. A NÉBIH szerint a német sörökben talált 0,46-29,74 mikrogramm/liter glifozát nem jelent a fogyasztókra nézve sem akut, sem hosszútávú egészségügyi kockázatot. Körülbelül 1000 liter (30 mikrogramm/liter glifozát tartalmú) sört kellene meginni mindennap ahhoz, hogy az bármilyen tünetet vagy szervi elváltozást okozzon.

Top 0