• Politika
Faktor

Újabb botrány tört ki: vizs­gá­la­tot in­dí­tott Had­házy ellen a Föld­alap­ke­zelő

Vizsgálatot indított az LMP társelnöke, Hadházy Ákos ellen a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet.

Újabb bot­rány tört ki az LMP társ­el­nöke körül. Ez­út­tal csa­lási-kor­rup­ciós ügybe ke­ve­re­dett.

Hadházy Ákos.

Hadházy Ákos.

Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője elmondta: ezúttal olyan dokumentumok kerültek nyilvánosságra, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy Hadházy Ákos apja és anyja egy strómanhálózat tagjaként segítették kijátszani a földtörvényt, és strómanként egy német származású üzletember kezére játszottak több százmillió forint értékben földet. Hozzátette: Hadházy Ákos anyja több százmilliós földliciten vett részt, és strómanszámláról fizetett ki 30 millió forint előleget - számolt be a Ripost.

Meggyőződésünk, hogy mindezt Hadházy Ákos intézte, felhasználva apját és anyját

– közölte a kormánypárti politikus.

Ahogy azt a Bors megírta: 2015 de­cemberében jelentkezett a Földet a gaz­dáknak! program földárverésén Hadházy Ákos édesanyja. Az asszony három szántóra kívánt licitálni. Mindhárom terület a Twickel-cégek érdekeltségi körébe tartozó településeken található, értékük meghaladta a 300 millió forintot. Ahhoz, hogy Hadházy édesanyja részt vehessen az árverésen, be kellett fizetnie a kikiáltási ár tíz százalékát, vagyis több mint 30 millió forintot. A több tízmilliós előleget egy olyan alszámláról utalta át, amelyről Twickel György többi strómanja is intézte az utalásokat.

Twickel strómanjai – az eddigi információk szerint – többnyire a cégénél dolgoznak. Nincs vagyonuk és komoly jövedelmük sem, mégis több százmillióért tudtak földet vásárolni. B. I. kamionsofőr például 112 millió forintot fizetett ki egy bátaszéki területért, K. I. fuvaros pedig több száz milliót költött szántókra.

A Bors a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez fordult. Kéri Endre elnökhelyettes a lapnak elmondta, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) az elmúlt napokban megjelent sajtóhírek kapcsán az ügyben vizsgálatot indított.

Vizsgálatunk keretében valamennyi olyan számlát és utalási adatot megvizsgálunk, amelyekről Hadházy Ákos képviselő úr édesanyja érdekében történhetett az NFA irányában tranzakció. Szükség esetén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé is bejelentéssel fogunk élni, ha pénzügyi visszaélés gyanúja merülne fel az ügyben.

"Az NFA egyik kiemelt feladata az állami földekkel való spekuláció megakadályozása, ebben az ügyben is ennek megfelelően, a legszigorúbb vizsgálatot lefolytatva járunk el. Egyetlen négyzetméter állami föld sem kerülhet spekulánsok kezére, nem lehet kijátszani a földforgalmi szabályokat. Az NFA megvédi az állami földeket a spekulánsoktól, és minden hasonló esetben a legszigorúbb szankciókat fogja alkalmazni."

Kommentek:

Top 0