• Élet
Faktor

Ezekre figyeljen, ha vízpartra megy nyaralni

A gyerekekre külön ügyelni kell.

Kezdődik a vakáció, a Semmelweis Egyetem pedig közzétett egy rövid útmutatót arról, hogy hogyan ne essen bajuk a gyerekeknek, illetve önmagunknak a nyaralás alatt, különös tekintettel a vízben eltöltött időszakra.

A totyogókat és a tiniket éri leginkább balesetDr. Krivácsy Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. . Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Osztályának főorvosa szerint szinte minden esetben ki lehetne védeni a vízbefulladásokat. Ezek a balesetek egyébként leginkább két korosztályt, a totyogókat és tinédzsereket érintik. A szakember szerint lehetőség szerint már óvodás korban tanítsuk meg a kicsiket úszni, négyéves kor alatt pedig még a kerti kismedencében vagy a fürdőkádban sem szabad magukra hagyni a gyermekeket. Ha pedig strandolni megyünk, a medencében mindig viseljen a gyermek karúszót vagy úszógumit.

Egy éves kor alatti csecsemők esetén arra kell figyelni, hogy a fürdővíz legfeljebb olyan mélységű legyen, hogy a baba szája és orra még kint legyen belőle.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Fontos a mentőmellényAmennyiben vízibiciklizni vagy csónakázni indulunk, hatéves korig mindenképpen adjunk mentőmellényt a gyerekre, úszni nem tudó gyerekeknél pedig ez később is nélkülözhetetlen. Arra is figyeljünk, hogy mindenképpen legyen úszni jól tudó felnőtt a közelben, hogy baj esetén minél előbb megkezdődhessen a segítségnyújtás.

  Az ital és a rosszul felmért készségek is tragédiához vezethetnekA tinédzserek esetén többnyire a rossz helyzetfelismerés és az alkoholfogyasztás miatt következik be a baj, illetve túlbecsülik az úszástudásukat, náluk tehát másra kell figyelni, ha a megelőzés a cél. Dr. Krivácsy Péter szerint fontos, hogy a rokonok felhívják a figyelmüket, hogy csak akkor menjenek csónakázni vagy vízibiciklizni, ha biztos úszók - írja a HVG. Ellenkező esetben mindenképpen vegyenek fel mentőmellényt.

  A főorvos kiemelte, az alkoholfogyasztás szigorúan tilos és kifejezetten veszélyes fürdőzés előtt és közben. Ennél a korosztálynál nehézséget okoz, hogy a szülők, tanárok helyett inkább a barátokra, osztálytársakra hallgatnak a fiatalok, utóbbiak körében pedig népszerűnek számít a vakmerő viselkedés. Dr. Krivácsy Péter szerint arra is nagyon oda kell figyelni, hogy csak és kizárólag fürdőzésre kijelölt helyen strandoljunk.

  Ezt tegyük, ha mégis megtörtént a bajAmennyiben nem sikerül megelőzni a bajt, és elmerül a fiatal, fontos, hogy a lehető legrövidebb idő alatt juttassuk ki a partra, és eszméletvesztés esetén mielőbb kezdjük el az újraélesztést – mondta Dr. Krivácsy Péter. A főorvos hozzátette, a különböző tájékoztató kampányoknak köszönhetően egyre többen tudják, hogy mind a gyermekek, mind a felnőttek esetében 30 mellkaskompressziót, majd 2 befújást kell alkalmazni. Hozzátette, a sikeres újraélesztés után is szükség van kórházi megfigyelésre, kezelésre.

  Kommentek:

  Top 16