• Külföld
Kummer Dóra

Vizet sem iszik a gyilkossággal vádolt, éhségsztrájkoló pilótanő

"Száraz" éhségsztrájkba kezdett Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő, akit azzal vádolnak Oroszországban, hogy köze volt két orosz újságíró halálához - közölte ügyvédje, Nyikolaj Polozov.

A 34 éves Szavcsenko azért döntött így, mert a bíró a dél-oroszországi tárgyaláson váratlanul csütörtökről március 9-re halasztotta az utolsó szó jogán elmondandó beszédét. Beszédben Szavcsenko amúgy is elmondta volna, hogyha elítélik, akkor "száraz" éhségsztrájkba kezd. Életveszélyes állapotba kerülésével akarja ugyanis kikényszeríteni kiadatását Ukrajnának.

Fotó: Europress-Sergei Venyavsky/AFP

Fotó: Europress-Sergei Venyavsky/AFP

Nagyija Szavcsenkót azzal vádolják, hogy rejtett megfigyelőként elárulta az ukrán hadseregnek két orosz televíziós újságíró hollétét. A két tévés, Igor Kornyeljuk és Anton Volosin a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében 2014 júniusában ukrán aknatűzben halt meg. A pilótanő - korábbi nyilatkozatát megváltoztatva- viszont azt vallotta, hogy felderítő küldetésen volt a kérdéses helyszíntől néhány kilométerre, és még az újságírókat megölő aknatámadás előtt elfogták a szakadárok.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az ügyész huszonhárom év börtönt és 100 ezer rubel (385 ezer forint) pénzbüntetést kért szerdán Szavcsenkóra.

    Top 16