• Tudomány

Víz nélküli vécé, újra felhasználható végtermékkel

A Cranfieldi Egyetem tudósai olyan vécét fejlesztettek, amely vízvezeték, csatorna és külső energia nélkül is működik. A vécé ugyanis nanotechnológiájával a szagokat is megköti és azt is elrejti, ami a vécébe kerül.

Az új típusú vécé az ürüléket és a vizeletet rotációs mechanizmussal juttatja a tartályba, ahol nanorészecskék köti meg a szagokat és rejtik el a vécébe kerülő dolgot.

Alison Parker, a kutatás vezetője azt mondta, hogy:

„Ahogy az anyag a tartályba jut, membránok veszik ki belőle a vizet gőz formájában, amelyet ezután kondenzálhatnak és újra felhasználhatnak háztartási célokra."

A tartály alján szilárd hulladék gyűlik össze, itt maradnak a kórokozók is. Így csak tiszta víz marad a vécéhasználat után.

Hamarosan átalakulhat a szokásos kép.

Hamarosan átalakulhat a szokásos kép.

A kutatás a Bill és Melinda Gates Alapítvány „Találjuk ki újra a vécét” elnevezésű globális projektjének a része.

A nanorészecskék körülbelül egy nanométeresek, ez a méter milliomod részét jelenti. Viszonyításként: egy emberi hajszál nagyjából 80 ezer nanométer átmérőjű.

Alison Parker azt is mondta, hogy a fejlett országokban is érdeklődnek a találmány iránt, de főleg azoknak szánták, akiknek nincs megfelelő vécéjük. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) adatai szerint ugyanis a rossz higiéniás körülmények felelnek azért, hogy az olyan betegségek, mint a kolera, a hasmenés, a vérhas, a hepatitisz-A, a tífusz vagy a gyermekbénulás is terjed.

A kutatócsoport szerint a vécé egy tízfős háztartást is képes kiszolgálni. Napi használata fejenként 0,05 dollárba, azaz nagyjából 14,5 forintba fog kerülni.

A visszamardt szilárd hulladék egy zsákba kerül a használat után, amely lebomló nanopolimerrel van bevonva és megköti a szagokat. A zsákot cserélni is lehet, a csomagokat pedig majd a helyi szolgáltató fogja begyűjteni. Alison Parker hozzátette, hogy remélhetőleg már ebben az évben „élesben” tesztelhetik a vécét – írja az MTI.

Az emberiség mindig újabb és újabb fajta vécéket és tisztálkodási módokat talált ki, a rómaiak szokásairól például itt olvashattak. A vécének pedig világnapja is van, november 19-én lehetett ünnepelni.

Top 0