• Külföld
Faktor

Különleges söröző nyílt Dálnokon, ilyen máshol nincs a világon

A háromszéki kocsmát a víz alá építették.

A világon egyedi, víz alatti sörözőt rendeztek be Románia egyetlen búvártavában.

A háromszéki Dálnokon, eredeti létesítménnyel egészült ki az eddig búvárok oktatására és fogyatékkal élők vízi-terápiájára használt tó, ahová Szabó Kolos búvároktató ötletére búvárkocsmát rendeztek be. A víz alatti sörözőben nem csak tapasztalt búvárok szórakozhatnak, hanem olyanok is biztonságosan használhatják, akik még nem merültek, mondta el a Maszolnak Szabó Kolos, aki szerint baráti társaságoknak vagy cégeknek csapatépítő tevékenységre ajánlják a „búvárkocsmát”, ahol nem csak sörözni, hanem víz alatt zenét is lehet hallgatni.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A fiatal búvár felidézte, hogy a nagy nemzetközi búvár tapasztalattal rendelkező, több víz alatti kutatásban is részt vevő édesapja, Szabó Jenő 2013-ban a háromszéki Dálnokon hozta létre az ország első - ezer négyzetméteres és fokozatosan 9 méterre mélyülő - búvártavát, amelyben halak úsznak, és vízi növények élnek, így az abban való merülés látványos. Szabó Jenő a My Lake nevű tóban vízi terápiát tart fogyatékkal élő gyerekeknek, de fiát, Kolost is sikerült „megfertőznie” a búvárkodással. Ő búvár-tanfolyamokat tart, amelynek végén a résztvevők NAUI búvár engedélyt kapnak, amelynek birtokában a világ bármely részén lehet merülni, víz alatti idegenvezetőként vagy a Készenléti Felügyelőségeknél (ISU) munkát vállalni.

Szabó Kolos elmondta, hogy Sepsiszentgyörgy főterén egy söröző előtt látott egy kilométerkövet - amely a távolságot jelzi a csíkszentsimoni sörmanufakturáig – ekkor jutott eszébe, a víz alatti söröző ötlete, amelynek utána nézett és az interneten nem talált információt arról, hogy a világban valahol létezne hasonló. Kiépítették a három méter mélyen berendezett búvárkocsmát, benne egy négyszáz kilogrammos bárral és sörcsappal, sörrel teli hűtővel és egy bokszzsákkal is. Kilométerkő jelzi a távot Dálnoktól a sörmanufaktúráig, illetve a felszínig lévő métereket is. 

Szabó Kolos szerint amennyiben az időjárás engedi idén október végéig tart nyitva a búvárkocsma, amelynek hírére már több csapat is bejelentkezett, egy magyarországi búváriskola is túrát szervez a dálnoki, víz alatti kocsmához. Arra számítanak, hogy a létesítmény Háromszékre vonzza a búvárközösséget, illetve az egyedi szórakozást kereső társaságokat, ezáltal népszerűsítik a térséget és fellendül a dálnoki turizmus is. Jövő évben májusban indul a búvárszezon, amelyet egy rekordkísérlettel szeretnének kezdeni, vagyis meg akarják dönteni a víz alatti sörivás Guiness rekordját. A háromszéki búvároktató szerint a dálnoki búvárkocsmában elfogyasztott sörökből származó bevétel jelentős részét a fogyatékkal élők vízi-terápiás foglalkozásainak fenntartására költik. A dálnoki búvárkocsmát ide kattintva lehet elérni.

Kommentek:

Top 0