• Tech
Faktor

Víz alatti meteorológiai robotok segítenek az esős évszak előrejelzésében

Víz alatti robotokkal segíti az indiai esős évszak pontosabb előrejelzését a Kelet-angliai Egyetem (UEA).

A 10 millió dolláros (2,8 milliárd forint) projekt keretében 7 robotot helyeznek el a kelet-indiai Bengáli-öbölben több partnerintézménnyel közösen.

A brit szakértői csapat június 24-től kezdve egy hónapot tölt a tengeren egy indiai kutatóhajón, eközben adatokat gyűjt egy 400 kilométeres tengerszakaszról annak vizsgálatára, hogyan befolyásolja az óceán az esős időszakot.

A torpedóalakú robotokat 1000 méteres mélységig navigálják le és fel a tengerben. A műszerek mérik a víz sótartalmát, hőmérsékletét és folyamatosan küldik az adatokat egy műholdnak - írja az MTI.

Ezalatt a Readingi Egyetem és az indiai kormány kutatói légköri méréseket végeznek, a két adatmennyiség összehasonlításával pedig könnyebben megérthetik, hogyan befolyásolják az óceán változásai a monszun alakulását. Adrian Matthews, az UEA projektvezetője azt mondta:

Az indiai monszun arról ismert, hogy érkezése nagyon nehezen megjósolható. Ez egy nagyon bonyolult időjárási rendszer, a lejátszódó folyamatokat a tudomány még nem vizsgálta. Óceáni és légköri adatokat gyűjtünk a monszun ideje alatt. Ezt ilyen mértékben még senki korábban nem tette.

Az egyik legnagyobb rejtély az, hogyan dolgoznak az áramlatok. Az öböl északi részére hideg, friss víz áramlik, miközben a délebbi területekre melegebb és sósabb víz áramlik az Arab-tengerből. A hideg víz a felszín közelében marad, a meleg, sós víz pedig alul kavarog. Majd amikor a két víztömeg összekeveredik, a melegebb víz a felszínre kerül, fokozva a hőmérsékletet és a páratartalmat, ami aztán légköri viharokat idéz elő.

Korábban olyan szuperszámítógépekről írtunk, amelyek pontosan előre jelzik a monszunokat.

Kommentek:

Top 0