• Politika
Faktor

Visszavonták Tőkés László állami kitüntetéseit

Klaus Iohannis román elnök visszavonta Tőkés László román állami kitüntetését.

Az államfő csütörtökön az elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatón jelentette be döntését. Az erdélyi magyar lelkésztől azért vonták vissza az állami kitüntetést, amelyet a rendszerváltozásban játszott szerepéért kapott, mert 2013-ban a tusnádfürdői előadásában Magyarországnak az erdélyi magyarság fölötti "védhatalmi szerepének a megerősítését" kérte.

Fotó: Wikipedia

Fotó: Wikipedia

Iohannis szerint viszont annak, aki román állami kitüntetést kap, tiszteletben kell tartania a román alkotmányt és azokat az értékeket, amelyek ennek alapját képezik.

EZT IS AJÁNLJUK:
    Azt a szerepkört kértem, amit Ausztria gyakorolt az Olaszországhoz tartozó dél-tiroli osztrákok fölött, vagy amit Románia gyakorol a moldovai, ukrajnai vagy szerbiai románok fölött, amikor védelmezőjükként lép fel

    - reagált Tőkés. Azt is mondta, hogy Klaus Iohannis egy európai demokrata, és nem számított rá, hogy visszavonják tőle a Románia Csillaga érdemrendet.

    Tőkés László 2009-ben kapta meg Traian Basescu volt román elnöktől a Románia csillaga érdemrend állami kitüntetést az 1989-es forradalomban játszott szerepéért. Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban.

    Top 16