• Külföld
Faktor

Látványos landolás a semmi közepén: rekordot döntött az 57 éves tudós

A Nemzetközi Űrállomás űrhajósai sikerrel tértek vissza a földre, köztük az eddig leghosszabb ideig az űrben tartózkodó női űrhajóssal.

Látványos volt a földetérés. Fotó: Europress - AFP/Sergei Ilnitsky/Pool

Látványos volt a földetérés. Fotó: Europress - AFP/Sergei Ilnitsky/Pool

Sikeresen ért földet a kazahsztáni sztyeppén vasárnap hajnalban az orosz Szojuz MS-04 leszállóegysége, amely az amerikai Peggy Whitsont, az orosz Fjodor Jurcsihint és az amerikai Jack Fischert hozta vissza a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).

Peggy Whitson személyében kilenc és fél hónap után a világ legtapasztaltabb űrhajósnője tért vissza a Földre: három űrmissziójának időtartamait összeadva az 57 éves biokémikus eddig 665 napot töltött a Földön kívül. Összesen 10 űrsétát végzett el, és ő az első nő, aki már kétszer volt parancsnoka az ISS-nek.

Peggy Whitson.
 Fotó: Europress - AFP/Sergei Ilnitsky/Pool

Peggy Whitson. Fotó: Europress - AFP/Sergei Ilnitsky/Pool

Whitson tavaly november 17-én Oleg Novickij orosz és Thomas Pesquet francia űrhajóssal együtt érkezett meg az űrállomásra. Novickij és Pesquet már június elején visszajött, Whitson küldetését viszont mostanáig meghosszabbították, mert idén tavasztól csökkentették az űrállomás orosz személyzetét, és így megüresedett egy hely, amelyet a Roszkoszmosz orosz űrkutatási cég külföldi űrhajósoknak ajánlott fel. Az idő rövidsége miatt azonban nem találtak jelentkezőt. Jurcsihin és Fischer áprilisban érkezett az űrállomásra.

A TASZSZ jelentése szerint az űrhajósok vasárnap hajnalban jó közérzettel értek földet, sikeresen evakuálták őket a leszállóegységből - írja az MTI.

Kommentek:

Top 0