• Külföld

Visszatérne Amerikába Edward Snowden

A korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó azt mondta támogatóinak, hogy szeretne visszatérni Amerikába, ha a kormány garantálná neki a tisztességes tárgyalást.

Snowden 2013 júniusa óta Oroszországban él. Most azt mondta, a bíróság előtt bebizonyítaná, hogy a több ezer titkosított dokumentum kiszivárogtatása közérdek volt.

Snowden a Google Hangouts szolgáltatáson keresztül beszélt. Az amerikai kémtörvény alapján 30 évre börtönbe küldhetnék.

Snowden 2013 májusában Hongkongba menekült, miután otthagyta munkahelyét, a hawaii Nemzetbiztonsági Ügynökséget. A következő egy hónapban több ezer titkosított nemzetbiztonsági dokumentumot fedett fel. Később Oroszországba utazott, ahol menedéket adtak neki.

A dokumentumokból kiderült, hogy a nemzetbiztonság és a brit hírszerzés tömeges megfigyelést végez, telefonokat hallgatnak le és követik az internetes tevékenységeket.

Snowden korábban is tett ajánlatokat a kormánynak, melyek fejében hazautazott volna tárgyalásra és akár börtönbe is ment volna. Egy tavalyi tévéműsorban mégis azt mondta, az amerikai igazságszolgáltatás meg sem próbált kapcsolatba lépni vele.

Snowden leleplezései nemzetközi vitát indítottak el a biztonság és a személyes térhez való jog egyensúlyának kérdéséről. Snowden támogatói szerint a privát szféra megsértése illegális, míg kritikusai szerint a férfi megakadályozza a biztonsági szerveknek, hogy a terrorizmus ellen harcoljanak – írja a Guardian.

Top 0