• Külföld

Visszalépett Donald Trump két riválisa

Feladta a 2016-os amerikai elnökválasztás republikánus jelöltségéért folytatott küzdelmet Chris Christie, New Jersey állam kormányzója és Carly Fiorina, a Hewlett-Packard volt elnök-vezérigazgatója.

Távozásukkal hétre csökkent a republikánus párti oldal eredetileg 17 fős jelöltaspiránsi mezőnye. Azt azonban nem lehet tudni, hogy a 2 jelölt hívei kit fognak támogatni, Donald Trumpot, vagy más jelöltet. Chris Christie egyik vezető tanácsadója azt mondta, hogy a kormányzó kiszáll a versenyből, miután az előző nap megtartott New Hampshire-i előválasztáson csak a hatodik helyen végzett, mindössze 7,6 százaléknyi szavazatot szerezett.

Az 53 éves Christie Facebook-üzenetben köszönte meg a támogatást híveinek és kampánya résztvevőinek. "Nyertem már meg olyan választásokat, amelyeket a várakozások szerint el kellett volna buknom, és veszítettem el olyanokat, amelyeket meg kellett volna nyernem" - írta. A 61 éves Carly Fiorina szintén a Facebook-oldalán jelentette be, hogy felhagy a kampánnyal. A republikánus térfél egyedüli női indulója mintegy 4 százaléknyi szavazatot tudott csak begyűjteni, és ezzel hetedik lett a hosszas előválasztási folyamat második állomásán. "Bár ma visszavonom jelöltségemet, továbbra is járni fogom az országot, hogy folytassam a harcot azoknak az amerikaiaknak a nevében, akik nem hajlandóak elfogadni a számukra már működésképtelen jelenlegi helyzetet" - hangoztatta nyilatkozatában az üzletasszony Fiorina. A keddi New Hampshire-i előválasztást a republikánusoknálDonald Trump New York-i milliárdos, a demokratáknál pedig Bernie Sanders vermonti szenátornyerte meg. Sanders mögött Hillary Clinton volt külügyminiszter a vártnál nagyobb arányú vereséget szenvedett. Trump és Sanders győzelme az elemzések szerint arról tanúskodik, hogy az amerikai szavazók jelentős részét nyugtalanítja a lassú gazdasági kilábalás, a növekvő bevándorlás, az Egyesült Államok szerepének változása, s ezért mindenképpen jelentős változást akarnak, szeretnék "felforgatni" az amerikai politikát.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16