• Tudomány
Faktor

Visszafordítható a prosztatarák utáni merevedési zavar

Őssejtbeültetés a hímvesszőbe megszüntetheti azokat a súlyos merevedési problémákat, amelyek egyes férfiaknál fellépnek prosztatarák után. Ez derült ki francia kutatók által csütörtökön közzétett első eredményekből.

A francia szakemberek prosztatarák után tucatnyi súlyos merevedési zavarban szenvedő betegnél végeztek őssejtbeültetést a hímvesszőbe.

Hat hónap után ezek a betegek jelentős javulásról számoltak be szexuális kapcsolatuk minőségét, a hímvessző merevedését és az erekciót illetően

- írta a francia nemzeti egészségkutató és orvostudományi intézet.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A prosztatarák miatt végzett sebészeti beavatkozásnak gyakori következménye a hímvessző véredényeinek és idegeinek károsodása nyomán fellépő impotencia, amely súlyos változásokat idéz elő a beteg életében, a férfiak önképében.

  A créteil-i Henri-Mondor Egyetemi Kórház orvosai a betegek gerincvelőjéből nyert őssejtet juttattak be a páciensek hímvesszőjébe. Számos tanulmány már bizonyította, hogy a gerincvelőben lévő különböző típusú őssejtek képesek spontán átalakulni ugyanolyan testi sejtekké, amelyek a műtét során a hímvesszőben megsérültek.

  A visszafordíthatatlannak ítélt merevedési zavarokkal bajlódó betegeknél a mintegy két éven át tartó orvosi kezelés általában eredménytelennek bizonyul.

  Az őssejtbeültetés után hat hónappal azonban a kutatók jelentős javulást tapasztaltak betegeik szexuális életét, az erekció minőségét és a merevedés időtartamát illetően.

  Két beteg arról számolt be, hogy újra ugyanolyan normális merevedést tapasztalt gyógyszerszedés nélkül,  mint a radikális sebészeti beavatkozás előtt - írták a kutatók.

  Ha ezen tanulmány eredményeit más klinikai kontrollpróbák is megerősítik, az őssejtterápia kibővítheti a kevésbé súlyos merevedési zavarok más formáinak kezelését is

  - mondta René Yiou professzor.

  A francai szakemberek eredményeiket a European Urology szakfolyóiratban mutatták be.

  Top 16