• Politika

EU-csúcs: elvi megállapodás született az éjjel

Elvi megállapodás született az Európai Unió és Törökország között a migrációs válság kezeléséről.

A tervezettnél sokkal hosszabb, éjszakába nyúló tárgyalások végén elfogadott zárónyilatkozat szerint az uniós vezetők a jövő heti EU-csúcson tovább folytatják a tárgyalást az Ahmet Davutoglu török kormányfő által a hétfői munkaebéden váratlanul előterjesztett javaslat részleteiről.

A március 17-18-i csúcsértekezlet zárónapján a török miniszterelnök is részt vesz a tervek szerint.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A körvonalazódó megállapodás alapján Törökország további pénzügyi támogatást kér az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá a török EU-csatlakozási tárgyalások felgyorsítását kéri, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettségét a török állampolgárokkal szemben.

  A törökök ezért cserébe visszafogadnák az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból - írták a zárónyilatkozatban.

  A dokumentumban az is olvasható, hogy Törökország kötelezettséget vállalt rá, vissza fogja fogadni az országból illegálisan Európába induló migránsokat, akiket a török partoknál tartóztatnak fel, valamint azokat a Görögországban tartózkodó migránsokat, akik nem jogosultak nemzetközi védelemre.

  Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az ülés után azt mondta, véget értek az Európába irányuló illegális migráció napjai.

  Az Égei-tengeren átkelő migránsok visszafogadásáról szóló kötelezettségvállalást Davutoglu is megerősítette a Tuskkal és Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján. A török kormányfő azt mondta, országa nem koldul semmilyen pénzt senkitől, itt a terhek megosztásáról van szó, Törökország ugyanis nem felelős ezért a humanitárius katasztrófáért, ahogyan amúgy az Európai Unió sem.

  Jean-Claude  Juncker szerint az új egyezmény segít abban, hogy megtörjék az embercsempészek "üzleti modelljét". A bizottsági elnök azt mondta, nem lesz értelme annak, hogy a migránsok fizessenek a bűnözőknek az átkelésért. Mint mondta, amennyiben ezt teszik, úgyis hamar visszaviszik őket Törökországba és az európai áttelepítésre várók listájának a végére kerülnek.  

  Top 16