• Sport

Mégis érvényes Tom Brady négymeccses eltiltása

A Deflategate néven ismertté vált eset miatt mégis eltiltják Tom Bradyt, a New England Patriots játékosát. Az NFL vezetője, Roger Goodell négy meccsre függesztette fel Tom Bradyt, mert egy rájátszásmeccsen a labdák laposabbak voltak a kelleténél, de az irányító a bíróság előtt támadta meg az ítéletet. A tavalyi döntést most megváltoztatták, és Goodellnek adtak igazat.

Fotó: Europress - Maddie Meyer/Getty Images

Fotó: Europress - Maddie Meyer/Getty Images

A 2014/15-ös szezonban az NFL vizsgálatot indított a New England Patriots ellen, mert az Indianapolis Colts elleni rájátszásmeccsen a csapat labdái laposabbak voltak a megengedettnél. Akkor egy hosszabb vizsgálatot követően az NFL megállapította, hogy a csapat irányítója, Tom Brady valószínűleg tudott az esetről.

A gyanút fokozta, hogy Brady nem adta át az NFL által kijelölt személynek a telefonját, hogy ellenőrizni tudják a szertárosokkal folytatott beszélgetéseit, sőt, azt állította, hogy a készülék nincs meg, mert azt újabbra cserélte.

A vizsgálat eredményéből az NFL vezetője, Roger Goodell arra következtetett, hogy a játékos bűnös, akit emiatt négy mérkőzésre eltiltottak az alapszakasztól. Tom Brady és a New England Patriots nem nyugodott bele a döntésbe, bírósághoz fordultak a büntetés felfüggesztése miatt. Akkor a szezon kezdete előtt pár héttel a bíróság úgy döntött, hogy Brady eltiltása jogtalan, így az irányító ott lehetett minden mérkőzésen.

Az ügy az idényt követően a fellebbviteli bizottsághoz került, ahol az a döntés született, hogy Goodellnek minden eszköze megvan ahhoz, hogy ilyen büntetést szabjon ki. Korábban Jeffrey Kessler, a játékosokat képviselő ügyvéd azzal érvelt, hogy Brady nem tudhatta, hogy tettéért akár el is tilthatják, illetve azzal is, hogy Roger Goodell NFL-főnök nem hozhat döntést ilyen ügyben önhatalmúlag a kollektív szerződéssel szembe menve.

Ezzel ellentétben az egyik bíró, Robert Katzman azon az állásponton van, hogy Goodell bizonyos kérdésekben igenis dönthet önhatalmúlag, ha úgy érzi, hogy bizonyos cselekmények az NFL hírnevére rossz hatással voltak.

A másodfokú bíróságon a három bíró kettő az egy arányban szavazta meg a büntetés visszaállítását. Jogorvoslatra van lehetőség, ehhez azonban a Legfelsőbb Bíróságra kellene vinni az ügyet, ami elég valószínűtlen ilyen esetekben. Emiatt Brady a Cardinals, Dolphins, Texans és a Bills elleni meccseken valószínűleg nem léphet pályára.

Top 0