• Sport

Visszaállítják a régi időmérőt a Forma-1-ben

Két futamon keresztül alkalmazták a Forma-1-ben az új időmérő rendszert. A csapatok csütörtökön levelet írtak a sportág vezetőinek, hogy sem az új, sem más rendszerből nem kérnek, csak a régi időmérőt hajlandóak elfogadni. Bernie Ecclestone engedett a nyomásnak, a Kínai Nagydíjon visszatér a jól megszokott menetrend.

Fotó: Europress - Lars Baron/Getty Images

Fotó: Europress - Lars Baron/Getty Images

Visszatér a Forma-1 a 2015-ös időmérős rendszerhez, miután a csapatfőnökök és a pilóták kikényszerítették ezt a sportág vezetőitől. Az első két futamon alkalmazott kieséses rendszert a rossz vélemények miatt a következő futamon már nem fogják használni.

Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, és a kereskedelmi jogokat birtokló Bernie Ecclestone is elfogadta a csapatok kérését, állításuk szerint ezt a bajnokság érdekében tették.

A döntést ugyan még jóvá kell hagyja a F1 szabályalkotó bizottsága, és az FIA tanácsa is, de most mindenki optimista a jövővel kapcsolatban, így a Kínai Nagydíjon már a régi rendszer szerint döntik el a pilóták a vasárnapi rajtsorrendet.

Korábban a két vezető nem szerette volna visszaállítani a régi rendszert, mert mindképp változtatni akartak a kevésbé nézett időmérőn. Az első két futamon tisztán látszott, hogy az új lebonyolítás könnyen unalmas lesz, több pilóta is inkább gumikat spórolt, és beletörődött az aktuális helyezésébe.

Emiatt Todt és Ecclestone más alternatív javaslatokat is kidolgozott. Elsőként az merült fel, hogy csak az időmérő harmadik szakaszában törlik el az újítást, de ezt a csapatok leszavazták. Később egy olyan ötlettel álltak elő, hogy ne egy kör döntsön a helyezésekről, hanem a pilóták két legjobb körét adták volna össze.

Egyik változtatás sem tetszett a csapatoknak, akik egyhangúan kiálltak a tavalyi rendszer visszaállítása mellett, és levelet írtak a sportág vezetőinek. Levelelükben azt írták, hogy kizárólag a tavalyi rendszerhez hajlandóak visszatérni.

Ez azt jelenti, hogy Kínában az első két szakaszban hat-hat autó fog kiesni, így az utolsó szakaszban a legjobb tíz versenyző között dől el az első rajthely sorsa.

A levélben annyi engedményt tettek a csapatok, hogyha az év végén már eldőlt a bajnoki cím sorsa, akkor az utolsó futamokon élesben tesztelhetnek más lebonyolítási rendszereket is.

Top 0