• Élet
Frányó Krisztina

Vissza a jövőbe 2: megérkezett Marty McFly

A népszerű "Vissza a jövőbe" trilógia középpontjában az időutazás állt. Míg az első és a harmadik rész a múltba vitt el, addig az 1989-ben forgatott második részben Michael J. Fox, vagyis Marty a jövőbe repül: egészen pontosan 2015. október 21-ére.

Fotó: Universal

Fotó: Universal

A filmben bemutatott jövő 2015-ben első pillantásra talán furcsának tűnik, hiszen nem egy megjósolt találmány még ma is abszurdnak, de jobban megvizsgálva, sok dolgot eltaláltak a film készítői, még ha nem is teljesen úgy valósultak meg, ahogy azt gondolták. Egy-két modern eszközre azért még várni kell, többek között a biztonságosan repülő autóra. A BBC gyűjtötte össze a filmben megjósolt furcsaságokat.

Ételhulladékkal megy a busz, nem repül az autó„Ahová mi megyünk, ott nincs szükség utakra!” – mondja magabiztosan Doki, a hóbortos feltaláló mielőtt utaznának úgy 30 évet az időben. A valóság viszont az, hogy 2015-ben nagyon is szükség van utakra, mert hiába álmodja meg néha egy-egy autógyártó a repülő autókat, ezeket még mindig nem sikerült kikísérletezni és forgalomba állítani.

Fotó: Németh Róbert

Fotó: Németh Róbert

Az az elképzelés, hogy a szemetet üzemanyaggá alakítsuk át, szintén álom maradt – bár többen próbálkoztak a megvalósításával. Az angliai Bristol és Bath egyes buszai ugyanis újrahasznosított ételhulladékkal és szennyvízzel működnek, valamint kísérletek folynak arra, hogy mezőgazdasági hulladékkal lehessen pótolni a benzint.

Biff-nek nem kellett a filmben apróért kutatnia a zsebében, mikor fizetnie kellett a taxisnak – csak leolvastatta a hüvelykujja ujjlenyomatát, és már túl is volt a tranzakción. Ez sem sokban különbözik azoktól a módszerektől, ahogy ma az Ubernek vagy bármilyen hasonló személyszállítónak fizetünk.

Még a film talán legtöbbek által vágyott tárgya, a légdeszka sem csupán hóbortos álomkép! Először a Lexus állt elő azzal augusztusban, hogy elkészítik a légdeszka valós mását: folyékony nitrogénnel hűtött szupravezetővel és mágnesekkel marad a felszín fölött pár centivel a találmány, majd ugyanerre a technikára építve még egy légdeszka, a Hendo is beszállt a versenybe.

Önbefűző cipő, kütyük a ruhábanMarty beszélő dzsekije nemcsak hogy beszélt, de még meg is szárította magát és a viselőjét, ha vizesek lettek. Ez még mindig csak vágy lehet, az viszont valóság, hogy a kísérletező divattervezők egyre több "kütyüt" tesznek a ruhákba. Ezek például a cipőben mérik a lépésszámot vagy adatokat továbbítanak a viselőjük pulzusáról, testhőmérsékletéről. A Nike pedig önbefűzős cipőt készített, már a szabadalmaztatása is megvan.

Bár a szépségipar is hatalmasat lépett előre az elmúlt évtizedek során, sajnos még nem fiatalodhatunk úgy, ahogy Doki tette. Ő ugyanis kicseréltette a teljes arcbőrét. De a botox- és más szépészeti plasztikai kezelések abba az irányba mutatnak, hogy egykor akár valami hasonló valósággá válhat.

Fotó: Universal

Fotó: Universal

A robotok felemelkedéseA filmben szinte a rendőrökkel együtt jelentek meg a helyszínen a gyorsan repülő drónok, amelyek az akkori sajtóval álltak kapcsolatban – ez egy olyan gondolat volt, amely nem egy sajtóorgánumot megmozgatott. Ha a kísérletezések jól sikerülnek, kamerával ellátott mini-repülőkkel fognak újszerű felvételeket készíteni a nézőknek. Ezek a helikopterek légifelvételeit válthatják majd ki. A videós honlapok alapján pedig a kutyát sétáltató drónok is megjelentek már az életünkben. Sőt, a Hill Valley benzinkútján látható „tankoló robotot” is tesztelték már Hollandiában, a Tesla pedig most dolgozik az elektromos autókra alkalmazott változatán.

Fotó: Universal

Fotó: Universal

Szórakozás – ahol a legtöbb jóslat beváltUgyan a Cápa alkotói eddig csak négy résszel rukkoltak elő, és nem tizenkilenccel, ahogy a filmben jósolták,  a Hollywoodban tapasztalható állandó folytatásgyártásra ráéreztek a film készítő. A filmipar nem állt meg a 3D-s élménynél, most éppen olyan lézerprojektor rendszeren dolgoznak, amitől a kép világosabb, tisztább és élesebb lesz. Ezt először Robert Zemeckis legújabb filmjén mutatták be – aki, nem mellesleg, a Vissza a jövőbe trilógiát is írta és rendezte.

A legördíthető vékonyképernyőjű televíziót az LG készítette el, egy vásáron már be is mutatták hajlékony képernyőjű tévéjüket, amelyek, a hírek szerint nemsokára forgalomba is kerülhetnek. A hangalapú irányítású tévékkel pedig már mindenki megismerkedhetett, ha okostévéje van otthon, vagy az Apple set-top boxát használja.

Fotó: Universal

Fotó: Universal

Okostelefonok és szemüvegekMarty egy a JVC által gyártott okosszemüvegen keresztül nézi a tévéadást vacsora közben – hellyel-közel megvalósult ez az elképzelés is. A JVC már messze nem képvisel olyan erőt az üzleti szférában, mint 1989-ben, de helyette nem egy cég kísérletezett okosszemüvegek piacra dobásával, elég csak a Google Glassre vagy a Microsoft Hololensre gondolnunk. Az áttörés azonban még messze van.

Amire viszont nem is gondoltak a film készítői, az az okostelefon. Marty még egy utcai telefonon hívja fel barátait, amit az AT&T gyártott – ironikus módon az a cég, ami később elsőként terjesztette az iPhonet.

Ellenben a televízión keresztüli „telefonhívás” nagyon is ismert a mai világunkban – a Skype, ha nem is tévén, de számítógépen ugyanezt az elvet követi: látjuk a beszélgetőpartnerünket a hívás alatt. Az pedig, hogy a filmben közben még a másik adatait is látjuk, olyan, mintha a beszélgetés közben átböngésznénk az illető Facebook-profilját.

A film készítői 1989-ben úgy hitték, hogy 2015-ben még mindig az újság lesz az elsődleges hírforrás – nyoma sincs tableteknek, Marty is egy napilapból értesül fia letartóztatásáról. Az érintőképernyős eszközökön megjelenő híreknek egy másik film lehetett az előfutára: a 2001: Űrodüsszeia. Bár az óra megmentéséért folytatott kampányban az adománygyűjtő egy tabletnek tűnő eszközt tol Marty elé.

Fotó: Universal

Fotó: Universal

Nincsenek "pizzahidratátorok"A számítógép-vezérelte sütők csak elképzelt jelenségek maradtak. De például a hűtőre már készült olyan program, ami előre beállítja a hűtésfokot vagy jelez ha kifogyott az étel. Az úgynevezett "pizzahidratátorok" viszont nem léteznek. Ezek egy tenyérnyi kis pizzából családi méretűt varázsolnak egy gombnyomásra. Bár a kísérletek ezek valóra váltására folynak.

A számítógép által irányított ajtózárak viszont egyre közelebb állnak a valósághoz, a Yale állt elő a hónapban a termékkel. Viszont az a lebegő készülékkel, ami fejjel lefelé tartotta George McFly-t, meg egyetlen egy cég sem próbálkozott – igaz, valószínűleg a filmben is csak azért kapott szerepet, mert a készítők így próbálták leplezni, hogy új színész alakítja a figurát.

Top 0