• Külföld

Virtuális valutában tartja a pénzét az Iszlám Állam

Több olyan bitcoin számla került elő, amely az Iszlám Államhoz köthető. A virtuális valutában tárolt pénzre az úgynevezett „hacktivisták”, vagyis a Ghost Security Group (Kísértet Biztonsági Csoport) nevű csoport hackerei találtak rá.

Az amerikai pénzügyminisztérium információi szerint az Iszlám Államnak, amely több száz terrorcselekményt követ el, évente 468-520 millió dollár bevétele származik törvénytelen olajügyletekből, fosztogatásokból, zsarolásokból, önkéntes adományokból és váltságdíjakból.

A mostani akció során kiderült, hogy bitcoin számlán ennek a bevételnek 1-3 százalékát, körülbelül 4,7-15,6 millió dollárt tart. Az egyik számlán például hárommillió dolláros összegnek megfelelő virtuális valutát helyeztek el.

Az Iszlám Állam bitcoinjaira azután bukkantak rá, hogy egy másik ismert hackercsoport, az Anonymus virtuális háborút hirdetett az Iszlám Állam ellen a párizsi terrortámadás miatt.

Bár már korábban felmerült a gyanú, hogy az Iszlám Állam virtuális számlákat is használhat pénzügyei lebonyolításához, hogy a hatóságok ne tudják nyomon követni a pénzmozgásait, az amerikai kormány illetékeseit különösebben nem érdekelte a hackerek feldedezése. Így a Ghost tagjai Kronos Advisory nevű nemzetbiztonsági tanácsadó cég társalapítójához, Michael K. Smithhez fordultak.

"A bitcoinokat a határokon átjuttatni legalább annyira egyszerű, mint átküldeni az utca túloldalára. Itt nincsenek bankok, nem kell három munkanapot várni, nem kell külön díjat fizetni a nemzetközi tranzakciók után és nem is korlátozzák az összeg nagyságát, így azt sem határozzák meg, mennyi lehet a legkevesebb vagy a legtöbb, amit át lehet utalni." – mondta Smith a Fox Newsnak.

A bitcoin egy olyan digitális deviza, amely csak virtuálisan létezik és többnyire hagyományos valutáért vásárolják - általában dollárért, euróért, fontért és jenért - közvetlenül egy másik személytől vagy internetes platformokon. Értéke pedig mindig ezek kereslet-kínálatához igazodik.

Ezt a pénzt egy úgynevezett digitális pénztárcában tárolják. Bizonyos termékeket, szolgáltatások tudnak vele megvásárolni, de az is könnyen kivitelezhető, hogy a legális pénzmozgást váltják ki vele és visszaváltják hagyományos valutává. Éppen emiatt veszélyes.

A bitcoinnal folytatott kereskedelmet egyelőre sehol sem szabályozzák. Egyetlen kormány sem ismerte el ezeket legális fizetőeszközként, nem tartoznak egyetlen ország jegybankjának sem a felügyelete alá. A használatukat pedig szinte lehetetlen nyomon követni.

Talán ennek is köszönhető, hogy egyre inkább divatba jön. A Fidelity Investments jótékonysági alapnál például a múlt héten jelentették be, hogy már bitcoinban is elfogadják az adományokat. Tavaly az online kiskereskedő overstock.com közölte, hogy nála is lehet fizetni ezzel a virtuális valutával, de a Dell, a Microsoft, az Expedia és a Dish Network is elfogadja fizetőeszközként. A Juniper Resarch piackutató cég felmérése szerint tavaly 1 300 ezer bitcoin felhasználó volt világszerte és ez a szám két éven belül megnégyszereződhet. A piackutató elemzése alapján 2017 végére várhatóan 4,7 millió embernek lesz bitcoinban vagyona.

"A Bitcoin univerzum decentralizált tervezés alapján működik"- állapította meg a cég kutatása. "A random játékosokra építenek világszerte. Zökkenőmentesen áthatolnak a névtelen digitális pénztárcákon keresztül."

Morgan Wright, az amerikai kormány Center for Digital nevű nemzeti kutatási és tanácsadó intézetének információs technológiai politikákra szakosodott kiberbiztonsági szakértője szerint a terroristák ma már egyre inkább a XXI. századi technológiát használják a vagyonukkal kapcsolatos pénzügyi műveletekhez. Meg is magyarázta, hogy miért:

A terroristáknak fontos a névtelenség. Az országok 9/11 óta nagyon jók a terrorista szervezetek finanszírozásának nyomon követésében, ezért a terroristáknak új utakat kellett keresniük, így találtak rá a bitcoinra.

Az amerikai kormányban egyre jobban aggódnak a szabályozatlan pénzügyi rendszerek miatt, így egyes államokban már a virtuális valuták esetében is hamarosan alkalmazni fogják a pénzmosással kapcsolatos jogszabályokat. New Yorkban a közelmúltban fogadtak el erre egy szabályozási keretet, Kaliforniában pedig 2016-tól lesz hatályos az ezzel kapcsolatos jogszabály. De néhány külföldi nemzet is azt tervezi, hogy külön szabályozza a bitcoin használatát. Az Európai Bizottság várhatóan 2017-ben ad ki egy rendeletet ezzel kapcsolatban, amely hatással lesz az Európai Unió tagállamaira. A Pénzügyminisztérium egyik hivatalos forrása a Fox Newsnak azt nyilatkozta az amerikai kormány sem tétlen. Egy országokon átívelő, széles koalíciót érintő megoldáson dolgozik azzal kapcsolatban, hogyan lehetne leválasztani ezt a virtuális világot a valóságos nemzetközi pénzügyi rendszerről.

Top 0