• Külföld
Faktor

Furcsa látvány a világhírű temetőben, kevesen ismerik a titkot

A sírkőre az emberek krumplikat hordanak.

A világ egyik leghíresebb temetője, a párizsi Père-Lachaise neve jó eséllyel mindenki számára ismerősen hangzik, hiszen falai között olyan nagyságok sírjával találkozhatunk, mint Guillaume Apollinaire, Honoré de Balzac, George Bizet, Molière, Frédéric Chopin, Gerda Taro, vagy épp Marcel Proust, a parcellák közt azonban igazi furcsaságok is feltűnnek – így például Antoine-Augustin Parmentier friss burgonyákkal teli sírja.

Az indokolatlan látvány előtt minden évben emberek százai állnak meg a hírességekhez való úton, a sír titkát azonban a legtöbben nem ismerik – pedig a megoldás sokkal egyszerűbb annál, mint a legtöbben gondolják - írja a 24.hu.

Az 1737-ben született Parmentier korában a franciák mai szemmel ugyanis elég furcsán viszonyultak a Dél-Amerikából származó növényhez: azt emberi fogyasztásra alkalmatlannak tartották, sőt, valószínűnek tartották, hogy akár még leprát is okozhat, bár az állatok takarmányát nyugodt szívvel egészítették ki vele.

A képet a francia hadsereg gyógyszerészévé vált férfi változtatta meg: a poroszok fogságába esve ugyanis azok egy jórészt krumpliból álló diétán tartották. Parmentier ekkor jött rá, hogy a burgonya igenis ehető, sőt, még leprát sem kapott tőle, így hazatérve szent céljául tűzte ki az éhező franciák gondjainak megoldását.

Fotó: Wikipédia

Fotó: Wikipédia

Állítólag még a francia forradalom eredményeként végül kivégzett XVI. Lajost és feleségét, Marie Antoinette-et is rá tudta beszélni arra, hogy burgonyavirágot hordjanak a ruhájukon.

Parmentier néhány év alatt elérte, hogy a franciák megvetett étele az éhséget olcsón csillapító csodaszerré váljon. Munkásságáért Napóleontól átvehette a becsületrendet, sírját pedig 1813-ben bekövetkezett halála után több mint kétszáz évvel is az éhező francia szegények életét megmentő növények gumói borítják.

Kommentek:

Top 0