• Pénz
Faktor

Megszólaltak a szakértők, akik megjósolták a válságot: most hamarosan ez várható szerintük

Valószínűleg azok, akik már egyszer előre jeleztek egy összeomlást, talán nagyobb eséllyel jósolják meg a következőt.

Kevesen látták előre, mekkora összeomlás van készülőben a 2007-2009-es válságot megelőzően. Az a néhány szakértő, aki időben látta a bajt, most újabb veszélyekre figyelmeztet - írja a Napi.hu.

Valószínűleg azok, akik már egyszer előre jeleztek egy összeomlást, talán nagyobb eséllyel jósolják meg a következőt, a Marketwatch most néhány ilyen szakembert kérdezett meg, mi lehet a következő válság kiváltó oka. A vélemények nagyjából egy irányba mutatnak, a túl sok adósság miatt fájhat ezúttal is a fejünk.

Az egyikük volt Gary Shilling. A saját tanácsadó cégét vezető szakember idejekorán átlátta az amerikai jelzálogpiacon és lakáspiacon zajló folyamatokat és javaslatokkal látta el John Paulson híres hedge-fund vezért, aki jelentős összegeket keresett a különböző termékek hitelkockázati biztosításira kötött ügyletekkel az adott időszakban. Shilling már 2004-ban arról írt, hogy a subprime hitelek jelentik az eddigi legnagyobb fenyegetést a történelemben az amerikai pénzügyi rendszerre. 2006 júniusában már azt állította, hogy a ha megtorpan az árnövekedés az amerikai lakáspiacon, az nagyon fájdalmas lesz, és a gazdaság nagyobb visszaesést fog elszenvedni, mint a 2000-2002-es medvepiac idején.

A medvepiac az árfolyamok általános csökkenésének időszaka.

2006 novemberében már azt állította, hogy az átlagos amerikai lakásárak esése elérheti a 25 százalékot is a 2006-os csúcsukhoz képest (ez végül a Case-Shiller lakásárindex adatai szerint 34 százalékos lett a válság mélypontjáig).

Shilling most sem optimista. Szerinte a végső ok, ami a pénzügyi piacokon eséshez fog vezetni, az a likviditásbőség lesz. Azt kell nézni, hol nagy a tőkeáttétel szintje, és jelenleg ezek a feltörekvő piacok - tette hozzá. Különösen aggódik a mintegy 8 ezer milliárd dollárnyi, feltörekvő piaci adóssághegy miatt. A gond az, hogy az amerikai kamatemelések miatt a dollár erősödik. Ahogy erősödik a dollár, úgy lesz egyre nehezebb ezeket az adósságokat törleszteni - figyelmeztet.

Korábbi összeomlásokat is megjósoltakJim Stack, a Stack Financial Management elnöke szintén időben megkongatta a vészharangot. Stack egyébként még kezdő elemző korában az 1987-es tőzsdei összeomlást is előre látta. 2005 júliusában azt írta, hogy hivatalosan is lufinak lehet nevezni az amerikai lakáspiaci folyamatokat, és úgy vélte, a szektor a következő évtizedben egy ezermilliárd dolláros nagyságrendű állami mentőcsomagra szorul majd.

2007 júliusában már úgy látta, hogy az általa kidolgozott Lakáspiaci Buborék Index olyan szabadesésben van, amihez csak a dotkom lufi kipukkadása utáni zuhanás hasonlítható. Novemberben már úgy látta, sehol sincs még a lakáspiaci áresés alja, és csak idő kérdése hogy lakás- és hitelpiaci krízis negatívan érintse az egész gazdaságot és komolyan növelje a recesszió kockázatát.

Most úgy véli, a lakáspiaci részvények parabolikus pályát futottak be 2016-17-ben, de Indexe januárban tetőzött, és most meredek esésben van, ami arra utal, hogy komoly problémák várhatók ezen a fronton a következő 12 hónapban. Mégsem ez, hanem az alacsonyabb minőségű vállalati hitelek jelentik az igazi gondot. Jelenleg két és félszer annyi ilyen hitel van a gazdaságban, mint 2008-ban. Ráadásul ennek egyre nagyobb hányada a subprime kategóriába esik. 2005-ben például a cégek még ötször annyi jó minőségű kötvényt bocsátottak ki, mint subprime besorolásút, mostanra azonban a gyenge minőségűek értéke már eléri a jó minőségűekét. Márpedig ha a gazdaság lejtőre kerül, az ilyen hitelek szoktak becsődölni - figyelmeztet.

Törékeny rendszerRaghuram Rajan, aki jelenleg indiai jegybank elnöki tisztét tölti be, szintén a korai figyelmeztetést kiadó szakemberek közé tartozott. A jegybankárok szokásos évi Jackson Hole-ban tartott találkozóján mint az IMF akkori vezető közgazdásza tartott előadást. A publikum azzal volt elfoglalva, hogy az akkor nyugalomba vonuló Alan Greenspan csak az egyike volt a történelem legjobb jegybankelnökeinek, vagy a valaha volt legjobb-e. Ő eközben viszont arról beszélt, hogy a pénzügyi rendszerben lezajlott változásoknak köszönhetően ugyan a pénzpiacok ellenállóbbak lettek a kisebb sokkokkal szemben, viszont egy nagyobb lejtmenet esetén már sokkal törékenyebbé vált a rendszer, mint korábban.

Larry Summers volt amerikai pénzügyminiszter Rajant akkor géprombolónak nevezte, pedig később kiderült, igaza lett. Ő most úgy látja, hogy hatalmas elmozdulás történt a világban a hagyományos pénzügyi szektor felől az árnyékbankrendszer felé.

Szerinte a válság óta életbe lépett intézkedések nem kezelik azt a problémát, amit a jegybankok által teremtett többlet likviditás miatt felfúvódó eszközárak jelentenek. Ő is úgy véli, hogy az amerikai vállalati kötvények piacán, illetve a feltörekvő piacokon jelentkezhetnek az igazán nagy gondok, jóllehet az argentin és a török fejlemények szerinte még nem vezetnek komoly fertőzéshez.

Adóssághegy és fedezetlen nyugdíjakVégül, de nem utolsósorban az összefoglaló megemlíti John Mauldint, a Mauldin Economics elnökét, akinek tőkepiaci hírlevelét hetente több, mint egymillió előfizető olvassa. Ő már 2006 márciusában hatalmas medvepiacot vizionált az amerikai tőzsdéken, és úgy vélte az árfolyamok 40 százalékkal is eshetnek. Megjósolta azt is, hogy a CDS-ek piaca okoz majd igazi összeomlást az amerikai pénzügyi rendszerben, és ez a jóslata is bejött. Szerinte most a legnagyobb gondot a hatalmas adóssághegy és a fedezetlen nyugdíjak jelentik.

Azonban a válság kirobbanásának jelenlegi legvalószínűbb helyszíne Európa lehet, azon belül is Olaszország. Míg a görög adósságok nagysága a teljes európai pénzügyi rendszer szempontjából csak kerekítési hibát jelentettek, addig Olaszországról ez már nem mondható el. Ha nem sikerül az olasz adóssághegyet elhelyezni az ECB mérlegében, akkor az olyan válságot okozhat Európában, ami egy globális recesszióhoz vezet - véli Mauldin, aki hozzáteszi, nagyon sok bizonytalanul álló kis dominó van a rendszerben, és ha az egyik eldől, akkor az magával sodorhatja a többit is.

Kommentek:

Top 0