• Pénz
Faktor

Ez a megoldás, ha válság jön - így tudhatja biztonságban a pénzét

Vannak olyan devizák, amelyek nagyobb biztonságot nyújtanak egy esetleges világválság idején.

Egy amerikai, illetve globális recesszió közeledtével négy devizába: japán jenbe, amerikai dollárba, svájci frankba és hongkongi dollárba érdemes menekíteni a pénzt, ugyanis válságperiódusok idején ezek a fizetőeszközök teljesítenek a legjobban - állítják a JP Morgan szakértői.

Az amerikai nagybank elemzői írásukban az elmúlt öt recessziós időszak tapasztalatai alapján azt javasolják, hogy amennyiben a világgazdasági környezet jelentős romlásától, ennek részeként pedig egy amerikai, illetve globális recessziótól tartunk, akkor olyan fejlett országok fizetőeszközeibe érdemes menekíteni a pénzünket, ahol a mögöttes ország erős külső egyensúlyi pozícióval (masszívan többletes folyó fizetési mérleg) rendelkezik. Épp ezért javasolják a japán jent, a hongkongi dollár, illetve a svájci frankot - írja a Portfolio.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A szakértők a jent tartják a legolcsóbb devizának a recessziós kockázat fedezésére, míg a hongkongi dollár a legkevésbé vonzó a felsoroltak közül, a svájci frank pedig a kettő között helyezkedik el. Negyedik devizaként kilóg a sorból az amerikai dollár, legalábbis ami a mögöttes ország külső egyensúlyi pozícióját illeti, hiszen az Egyesült Államok jelentős folyó fizetési mérleg hiánnyal rendelkezik.

    Ennek ellenére az amerikai dollár mégis nagyon vonzó választás, ha válságtól tartunk, hiszen egy nagyobb piaci pánik idején rengeteg befektető igyekszik amerikai eszközökbe, így dollárba menekíteni vagyonát, ami óriási keresletet jelent a zöldhasú iránt.

    Bár a szakértők hozzáteszik, hogy a kereskedelmi háborús konfliktus elmérgesedése ellenére korai lenne még válsággal riogatni, nem árt azért időben elkészíteni a vésztervet. A négy fejlett deviza közül bármelyikre essen is a választás, egy dolgot leszögeznek: a feltörekvő piaci devizáktól óvakodni kell ezekben a periódusokban.

    Kommentek:

    Top 16