• Külföld
Faktor

Világsztárok írtak alá nyílt levelet a nemek egyenlőségéért

Meryl Streep, Charlize Theron, Oprah Winfrey és más világsztárok írták alá azt a nyílt levelet, amely a világ vezetőit harcra szólítja fel a nemek közötti egyenlőség megteremtéséért.

Fotó: Europress / Leon Neal - AFP

Fotó: Europress / Leon Neal - AFP

A vasárnap közzétett levélben olvasható, hogy a világon 62 millió lánynak nincs joga a tanuláshoz, 500 millió nő nem tud olvasni és 155 országban vannak olyan törvények, melyek diszkriminálják a nőket: "Sehol a világon nincsenek a nőknek olyan esélyeik, mint a férfiaknak. Sehol. A nemek egyenlőségért vívott harc globális" - írják.

Az akciót a szegénység és a betegségek ellen küzdő ONE Campaign szervezte, amelynek egyik alapítója a U2 énekese, Bono. A nyílt levelet mások mellett Tina Fey, Robert Redford, Ashley Judd, Amy Poehler, Colin Farrell, Elton John, Patricia Arquette, Muhammed Ali és Sean Parker is aláírták.

A keddi nemzetközi nőnap alkalmából született levél arra is felszólítja a világ vezetőit, hogy segítsék a nőket a HIV-vírus és az alultápláltság elleni harcban és támogassák gazdasági megerősödésüket.

A levelet kísérő Poverty Is Sexist (A szegénység szexista) 2016 című jelentésben az áll: "Igen sok országban szegénynek és nőnek lenni az egyenlőtlenség, az elnyomás és a szegénység életfogytig tartó, sokszor halálos ítéletével ér fel".

Tavaly Meryl Streep és két énekesnő, Lady Gaga és Beyoncé aláírásával jelent meg nyílt levél, amely szerint a nők megerősítése a kulcs ahhoz, hogy az egyenlőtlenséget és szegénységet legyőzze a világ.

Top 0