• Sport

Rekord: a magyar válogatott már a 18. a világranglistán

A magyar labdarúgó-válogatott tovább javított világranglistás helyezésén a Horvátország elleni döntetlennek köszönhetően. A lista élén új csapat van, a legutóbbi világbajnoki döntős Argentína átvette a vezetést Belgiumtól.

A magyar válogatott egyetlen barátságos meccset játszott márciusban, Horvátország ellen 1-1 lett a végeredmény. A döntetlenek köszönhetően Magyarország pontjai nőttek, így egy helyet javított a válogatott, és ezzel már 18. a világranglistán. Ez a válogatott legjobb helyezése a hivatalos FIFA-világranglista bevezetése óta. Ha csak az európai rangsort nézzük, akkor a magyar együttes a 11. helyen áll, olyan országokat megelőzve, mint Franciaország, Ukrajna, Oroszország, Írország vagy Svédország.

Nem csak a magyar csapat érte el ebbe a hónapban a legjobb helyezését, az első ötvenben Chile 3. és Észak-Írország 26. helye is új rekord.

Változás történt az élen is, Belgium ás Argentína helyet cserélt az első két helyen, így a dél-amerikai válogatott vezeti a ranglistát. Ez azért történt, mert Messiék jól szerepelnek a 2018-as világbajnokság selejtezőjén, míg a belgák az elmúlt öt hónapban nem játszottak tétmeccset.

A dél-amerikai selejtezőnek köszönhetően több ország is nagyot lépett előre a világranglistán. A harmadik helyre feljött Chile, a negyedik helyre Kolumbia, sőt a kilencedik helyen Uruguay áll. Brazília ugyan egy helyet rontott, de még így is hetedikek, tehát az első tízben öt ország képviseli a kontinenst.

Márciusban összesen 171 válogatott meccset játszottak, ebből 51 volt világbajnoki selejtező, de volt 60 selejtező mérkőzés az adott kontinens tornájára is a 60 barátságos mérkőzés mellett.

A legnagyobb előrelépő az élmezőnyben Ausztrália volt, amely 17 helyet javítva bekerült az első ötvenbe. Sokat lépett előre Costa Rica amely nyolc helyet javítva már a 25. helyen áll, de jelentősen javított Törökország (hét helyet javítva a 13.) és Mexikó (hat helyet javítva a 16.) is.

A magyar válogatott 2016-os ellenfelei vegyesen szerepelnek a világranglistán. A horvátok miután döntetlent játszottak ellenünk és megverték Izraelt, visszacsúsztak a 23. helyre. Magyarország következő ellenfele Elefántcsontpart lesz, ők két helyet javítva a 34. helyen állnak. Júniusban felkészülési meccset játszik a magyar együttes Németországgal is, ők egy helyet rontva az 5. helyet foglalják el.

Az Európa-bajnokságon Magyarország ellenfele az F-csoportban Ausztria, Izland és Portugália lesz. Ausztria egy helyet rontva a 11., Portugália szintén egy helyet rontott, ők 8. helyen állnak, míg Izland három helyet javítva feljött a 35. helyre.

A következő FIFA-világranglistát május 5-én teszik közzé, a teljes rangsor itt tekinthető meg.

Top 0