• Külföld
Faktor

Világjárvány: minden a Zika vírusról

A Zika vírus bármelyik pillanatban megjelenhet Magyarországon. Ez jelenleg úgy történhet, hogy valaki a külföldi útjáról visszatérve hurcolja be az országba a vírust. Járvány itt nem alakulhat ki, ugyanis ehhez nagyon sok - ebben az értelemben - rossz dolognak kellene egyszerre megvalósulnia. A Faktor összegyűjtötte azt, amit tudni lehet a vírusról, és az esetleges magyarországi fenyegetettségről.

A Zika vírussal kapcsolatban rengeteg információt erősített már meg a WHO (Egészségügyi Világszervezet) vagy a CDC (az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ), de nagyon sok kérdés még mindig megválaszolatlan. Ennek egyik oka az, hogy nagyon gyorsan alakult ki a járvány Brazíliában. A másik pedig az lehet, hogy a fertőzés éppen Brazíliában terjed, ahol valószínűleg nem áll rendelkezésre annyi és olyan minőségű szakember és eszköz, mint például Amerikában vagy az Unióban. Ezeket a még nyitott kérdéseket kell megválaszolnia annak a sürgősségi szakértőcsoportnak, amelyet a WHO csütörtökön állított fel, és első ülésük hétfőn lesz Genfben.

Akár emberről emberre is terjedhetA Zika vírus biztosan terjed szúnyogról emberre és emberről szúnyogra is. A vírust először 1947-ben Ugandában mutatták ki rhesusmajmokban. A CVC adatai szerint a vírus anyáról magzatra is terjedhet. Brazíliában azt vették észre, hogy 2015 második felére már több ezer gyerek született nagyon komoly rendellenességgel, úgynevezett kisfejűséggel. A folyamatos vizsgálatok és nyomozások vezettek el a Zika vírushoz. Noha a kapcsolatot a Zika vírus és a kisfejűség között még nem erősítette meg a WHO, mivel ehhez komoly vizsgálatokat kell végezni, és ezek időbe telnek. Eddig még nem jelentettek olyan esetet, hogy szoptatással jutott volna csecsemőbe a vírus – írja a CVC. Sőt, még a legfertőzöttebb Brazíliában is biztatják az anyákat, hogy szoptassák a gyerekeiket.

Az Európa déli részén is megtalálható ázsiai tigrisszúnyog is terjesztheti a Zika vírust. Fotó: Wikipedia

Az Európa déli részén is megtalálható ázsiai tigrisszúnyog is terjesztheti a Zika vírust. Fotó: Wikipedia

Eddig egyetlen egy alkalom volt, hogy emberről emberre terjedt volna a vírus. Ezt az esetet tudományosan alá is támasztották. Egy amerikai kutató Afrikából tért haza, és az első napokban lefeküdt a feleségével, aki szintén beteg lett egy héten belül. A nő soha nem járt Afrikában, vagy Zika által fertőzött területen, ezért gondolták úgy, hogy a férjétől kapta meg. A Zika vírus emberről emberre való terjedése még nem teljesen bizonyított, de ha kiderül, hogy valóban lehetséges, akkor nagy bajban lehet a világ. Azt tudni kell, hogy a legtöbb szakértő szerint ez nem fordulhat elő.

Top 0