• Külföld

Világháborút akar az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam már akkora területet ural, mint Nagy-Britannia. A terrorszervezet gyakorlatilag újrarajzolta a határokat a Közel-Keleten, egyre többen gondolják azt, hogy sem Irak, sem Szíria nem lesz soha újra egységes ország. Kegyetlensége ellenére rengetegen csatlakoznak a szervezethez, amely egyre jobban terjeszkedik. De mi az Iszlám Állam valódi célja?

Így jött létre az Iszlám ÁllamAz Iszlám Állam elődszervezetét Abu Muszab al-Zarkavi alapította 2002-ben. A következő évben az Egyesült Államok megtámadta Irakot, 2004-ben pedig al-Zarkavi hűséget esküdött Oszama bin Ladennek és átkeresztelte a szervezetet Iraki al-Kaidának, amely az amerikaiak elleni harc egyik vezetője lett. De al-Zarkavi elveit már ekkor túl radikálisnak találták az al-Kaida vezetői.

Zarkavi 2006-ban egy amerikai bombatámadásban meghalt, ekkor az Iraki al-Kaida létrehozott egy úgynevezett ernyőszervezetet Iraki Iszlám Állam néven. Kezdetben a szervezet gyenge volt, egészen addig, amíg Abu Bakr al-Bagdadi (eredeti nevén Ibrahim al-Badri) át nem vette a vezetését.

Abu Bakr al-Bagdadi - fotó: AFP / HO / Al-Furquan Media

Abu Bakr al-Bagdadi - fotó: AFP / HO / Al-Furquan Media

Ő korábban az amerikaiak által fenntartott, dél-iraki buccai táborban volt fogoly, de innen, amnesztiával, 2009-ben szabadult. Pedig valószínűleg itt véglegesedtek radikális dzsihádista nézetei és itt épített ki kapcsolatokat a korábbi iraki állampárt, a Baath vezetőivel, amelyek aztán nagyon fontosak lettek. Több elemző szerint ez a fogolytábor volt az Iszlám Állam valódi szülőhelye.

Bagdadi, amint átvette az Iraki Iszlám Állam vezetését 2010-ben, újraépítette a szervezetet, amely három évvel később már havonta több tucat különösen kegyetlen támadást hajtott végre Irakban és csatlakozott az Aszad-kormány ellen harcolókhoz Szíriában. Itt an-Núszra Front néven alapítottak újabb, szintén az al-Kaidához tartozó szervezetet.

Egyre nagyobb területeket szereztek meg, 2013 áprilisában pedig Bagdadi bejelentette, hogy a két országban lévő csapatai egyesülnek és létrehozzák az Iraki és Levantei Iszlám Államot, amelynek célja, hogy minden muszlimot az uralma alatt egyesítsen és nem ismeri el a nemzeti határokat. Csakhogy az an-Núszra Front vezetője, Mohammed al-Dzsolani ezt nem fogadta el, sőt, az al-Kaidát vezető Ajman az-Zavahiri is megtiltotta az egyesülést

Bagdadi azonban ragaszkodott tervéhez, és az an-Núszra Frontból sokan csatlakoztak az Iszlám Államhoz. Ezzel végleg elváltak az útjai az al-Kaidától, a két szervezetnek ugyanis alapvetően különböztek a céljai. Abu Bakr al-Bagdadi ugyanis azt vallotta: először az arab világ kontrollálására kell törekedni, vagy, ahogy ő fogalmazott: fel kell szabadítani az arab világot, míg az al-Kaida elsősorban „a keresztesek és a cionisták” ellen küzdött volna. Az ellentét odáig fokozódott, hogy Szíriában többször is fegyveres harc alakult ki az an-Nuszra Frontnál maradt harcosok és az Iszlám Állam katonái között. Néhány hete pedig az-Zavahiri illegitimnek nevezte az Iszlám Államot egy hangfelvételen.

Robbanás egy öngyilkos merénylet után a szíriai Kobaniban - fotó: Getty Images/Gokhan Sahin

Robbanás egy öngyilkos merénylet után a szíriai Kobaniban - fotó: Getty Images/Gokhan Sahin

2014. június 29-én aztán kikiáltották a kalifátust és Iszlám Államra változtatták a szervezet nevét. Azét a szervezetét, amelytől az elmúlt években egyre többen rettegnek a térségben, kivételesen kegyetlen módszereik miatt. Katonailag egyre sikeresebbek voltak, leginkább azért, mert tapasztalt parancsnokok vezették őket. Az Iszlám Állam harcosainak egyik fő forrása ugyanis az iraki hadsereg volt – többek között ezért volt fontos a buccai fogolytábor, ahol a radikális dzsihádisták nemcsak a szervezésben tapasztalt egykori pártvezetőkkel kerültek kapcsolatba, hanem a hadsereg volt tisztjeivel is.

Sokan csatlakoztak a többi szíriai lázadó szervezetből is, ugyanis, mivel sokáig katonailag nem segítették őket külföldről, magukra hagyottnak érezték magukat. De az utánpótlás legfontosabb forrása az al-Kaida volt. Ezért is érdekes megnézni, hogy az al-Kaida körülbelül 10 évvel ezelőtt elkészült és nyilvánosságra is került akkori stratégiájából mennyit valósítottak meg és melyek ennek a stratégiának a következő elemei.

A stratégia

A terv szerint 2002-03-ban volt az „ébredés” időszaka, ez a szeptember 11-ei terrortámadást követő afganisztáni és iraki háború. Zarkavi ekkor alapította az elődszervezetet. Ezután jött a 2003 és 2006 közötti időszak, vagyis „a szemek felnyitása” – amikor egyre több merénylettel és a nyugatiak elleni támadásokkal jelentkeztek, főleg Irakban.

2007 és 2010 között következett a „felemelkedés”, majd 2013-ig „a gyűlölt arab rezsimek megdöntése” – erre az időszakra esett az Arab Tavasz, amikor több országban valóban megdöntötték az addig hatalmon lévőket, és amikor elkezdődött a szíriai polgárháború is.

A terv szerint 2013 és 2016 között kellett kikiáltani az Iszlám Kalifátust – ez is megtörtént 2014-ben. A terv innentől kezdve már a jövőre vonatkozik: 2016 és 2020 között jönne a totális konfrontáció „az iszlám hadserege és a hitetlenek” között, amelyet, a terv szerint, a végső iszlám győzelem követ.

Ehhez viszont a következő lépés az lenne, hogy Szíria és Irak után a környező országokban is területeket szereznek. Erre már lépéseket is tettek. Egyre több elemző szerint az Iszlám Állam új célpontja Jordánia. Nemrég pedig egy izraeli háttérbeszélgetésen a térséget talán a legjobban ismerő újságíró beszélt arról, hogy információi szerint Gázában már közel van a háború az Iszlám Állam és a Hamász között. Az Iszlám Állam terroristái már júliusban küldtek egy videóüzenetet, amelyben arról beszéltek, hogy a Hamász nem elég szélsőséges, nacionalista és szekuláris szervezetekkel és országokkal működik együtt (mint a Hezbollah és Irán) és meg fogják dönteni uralmukat.

Ezt a fenyegetést természetesen az izraeliek is komolyan veszik. Alon Lavi, az izraeli külügyminisztérium helyettes szóvivője a Faktornak azt mondta: az Iszlám Állam befolyása mindenhol érezhető, egyre többen csatlakoznak hozzájuk. Egyelőre nem tekintik ugyan közvetlen, azonnali fenyegetésnek, de azt is mondta, hogy ez pillanatok alatt megváltozhat, ha például Jordániát is megtámadják.

A népszerűség titkaAz Iszlám Állam népszerűsége nem csökken, hiába a sok hír a kegyetlenségükről, a lefejezésekről, a tömeges kivégzésekről, a lerombolt műemlékekről. Egyre többen csatlakoznak hozzájuk, ugyanis egyre távolibbnak érzik sokan a nyugati értékeket. A már idézett újságíró a háttérbeszélgetésen azt mondta: az arab fiatalok között az Iszlám Államot támogatni „sok helyen olyan, mint Messinek és a Barcelonának szurkolni: ők a legjobbak”.

Sokat segített nekik a közösségi média forradalma is: ezeken az oldalakon sokkal több embert tudnak közvetlenül elérni és bárki tudja terjeszteni az üzeneteiket különösebb befektetés nélkül. Ez megkönnyíti a toborzást, ezért is érkezett olyan sok külföldi harcos Szíriába, akik közül sokan szakértők voltak a saját területükön. Az ENSZ BT egyik friss jelentése szerint bár az elmúlt két évben 11 millió terroristatoborzással kapcsolatos videót töröltek a YouTube-ról, így is 30 ezer külföldi csatlakozott már az Iszlám Államhoz.

Ráadásul anyagi gondjaik sincsenek: ahonnan csak tudnak, pénzt szereznek. A már idézett újságíró azt mondta: volt, hogy közvetítőkön keresztül megkeresték és azt mondták: 150 ezer dollárért cserébe maga Abu Bakr al-Bagdadi adna neki egy interjút Skype-on. Az ajánlat valósnak tűnt, de persze nem fogadta el. Az amerikai Rand Intézet elemzése szerint rengeteg bevételük van a feketepiacon eladott olajból, de védelmi pénzeket is szednek és váltságdíjért is rabolnak el embereket. Sőt, az is kiderült, hogy bár több videót posztoltak arról, hogyan pusztítottak el több ezer éves műkincseket, a valóságban ezek egy részét valószínűleg eladták a feketepiacon.

Az Iszlám Állam az arab médiában már nem is mindig szerepel a headline-okban. Olyan krónikus probléma lett, amelynek egyelőre nincs megoldása. Eddig ráadásul csak a kurdok és Jordánia harcolt aktívan ellenük, valamint egy másik terrorszervezet, a libanoni Hezbollah, amely az Aszad-rezsim oldalán szállt be a szíriai polgárháborúba. Ugyan most az oroszok is támadnak, de egyrészt kérdéses, hogy ők valóban az Iszlám Állam ellen harcolnak-e, vagy egyszerűen csak Bassar el-Aszad kormányát támogatják, másrészt szakértők szerint ezt a problémát csak az arab világ tudja megoldani. Minden kívülről jövő akció ugyanis egyben ideológiai támadásnak is számít és csak tovább növeli az Iszlám Állam népszerűségét.

Top 0