• Tudomány

Értékes viking kincseket találtak

Egy angliai tanyán viking ezüstkarkötőket, öntvényeket és 186 angolszász érmét találtak. Az ékszerekre és a pénzérmékre egy amatőr bukkant rá.

A londoni British Museum csütörtökön mutatta be a watlingtoni kincset. A név a felfedezés helyére utal, ugyanis Londontól 65 kilométerre nyugatra, Watlington közelében találták meg a viking kincseket. A lelet a szakértők szerint milliókat érhet- írja az MTI.

Kattintásra galéria nyílik. Forrás: Europress - Getty Images/Carl Court

Kattintásra galéria nyílik. Forrás: Europress - Getty Images/Carl Court

Nagy-Britannia történelmének egyik viharos korszakából, Nagy Alfréd idejéből valók a viking ezüstkarkötők, öntvények és 186 angolszász pénzérme is. Az érméket Nagy Alfréd (849-899) idején verték. Alfréd Wessex királya volt és a IX. században a megszálló vikingek ellen harcolt. Alfréd arról híres, hogy segített Anglia egyesítésében. Az érmék egy részén viszont a Wessex-szel szomszédos Mercia királyának, II. Ceolwulfnak a neve látható. Gareth Williams kurátor szerint a felfedezés azt bizonyítja, hogy a két uralkodó szövetséges volt. Alfréd viszont „kitörölte a történelemből” Ceolwulfot, miután összevesztek.

Forrás: Europress - Getty Images/Carl Court

Forrás: Europress - Getty Images/Carl Court

A Nagy Alfrédhez köthető ezüstérmék darabonként több mint 2500 fontot, azaz 1 millió forintot érnek. A jobb állapotú, ritkább darabok pedig még ennél is értékesebbek.

Korábban a Faktoron arról olvashattak, hogy egy kincsekkel teli elsüllyedt hajót fedeztek föl, a hajóról képeket itt láthatnak.

Top 0