• Belföld
Faktor

Videón követheti, kirepült az első fióka a gemenci fészekből

Megkezdődött Tóbiás és Sára fiókáinak kirepülése.

Megkezdődött a Gemenci erdőben fészkelő fekete gólyapár, Tóbiás és Sára fiókáinak kirepülése. Hétfőn kirepült az első fióka, hamarosan pedig a többiek is elhagyják a fészket,először csak néhány percre, majd egyre hosszabb időre - írja a gemenczrt.hu. Néhány napig  még vissza-vissza térnek, végül csatlakoznak egy csapathoz, és egy megfelelő táplálkozóhely környékén bandázva készülnek a vonulásra.

A gólyák általában csatlakoznak egy csoporthoz és az éjszakákat egy kiválasztott fán töltik. 2017-ben egyiküknek megsérült a lába, ezért még augusztus közepén is a fészekben éjszakázott. Ő különös túlélési stratégiát alkalmazott. Mivel a földön nehezen mozgott, a közeli Sió-holtág horgászait megközelítve várta a neki juttatott kishalakat. Valószínűleg több táplálékhoz jutott ezzel a módszerrel, mint a hagyományosan halászó társai, de ez a fajától idegen szelídség később, a vándorlás során veszélybe is sodorhatta. Ezt a feltételezést a kutatók azonban nem tudják további információval megerősíteni, mivel a keselyűsi fészekben nevelkedő fiókák sosem kapnak gyűrűt, nehogy a beavatkozás miatt a következő évben új helyre költözzenek Tóbiásék.

Március 2-án délután 5 órakor szállt le gemenci fészkére Tóbiás. Párja, Sára március közepén jött meg és rögtön munkába kezdtek, hiszen ezen a télen erősen megrongálódott a fészkük. A károkat hamar helyreállították, ezt bizonyítja a március 29-i tojásrakás is, amelyet még 3 követett, így összesen 4 tojás költését kezdhették meg a szülők. Az egyik fióka a kikelés utáni napokban erősebb társai miatt nem jutott elég táplálékhoz és elpusztult. A 2012. és 2017. közötti 6 évben 14 fiatal madár hagyta el a fészket július végén, augusztus elején. Ez szám növekedik idén 17-re.

EZT IS AJÁNLJUK:
    Kommentek:

    Top 16